Stroombedrijf failliet

De grootste stroomdistributeur in de Amerikaanse staat Californië, Pacific Gas & Electric (PG&E), heeft gisteren uitstel van betaling aangevraagd. Oorzaak voor de problemen is de elektriciteitscrisis. ,,De onderhandelingen met de autoriteiten over een oplossing voor onze problemen leiden tot niets'', aldus het bedrijf.

Californië kampt al maanden met energieproblemen als gevolg van de liberalisering van de markt. De groothandelsprijzen voor stroom werden vrijgegeven maar de distributeurs kunnen de hogere prijzen niet doorberekenen aan de consument want er gelden maximumprijzen tot 2002. PG&E zegt maandelijks een financieel gat te hebben van 300 miljoen dollar (ongeveer 735 miljoen gulden). De schulden zijn opgelopen tot 8,9 miljard dollar. Het bedrijf heeft dertien miljoen klanten en 20.000 werknemers.