Sjostakovitsj junior naar Rotterdam

Maxim Sjostakovitsj, de zoon van de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj, zal tijdens het Rotterdamse Gergjev Festival in september een aantal werken van zijn vader dirigeren.

Het festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarvan Valery Gergjev chef-dirigent is, is uitsluitend gewijd aan de oorlogssymfonieën en een aantal andere muziekstukken van Sjostakovitsj en vormt een belangrijk onderdeel van de programmering van de manifestatie in Rotterdam. Sjostakovitsj jr. leidt een aantal concerten en een van de drie voorstellingen van de opera Lady Macbeth van Mtsensk, die in de regie van George Tsypin drie keer wordt uitgevoerd in het nieuwe Luxor-theater. De andere twee uitvoeringen worden gedirigeerd door Valery Gergjev. Maxim Sjostakovitsj, die een aantal premières van werken van zijn vader dirigeerde, werd geboren in 1938. Hij kreeg zijn opleiding bij de dirigenten Rozjdestvensky en Markevitsj. Hij werd in de jaren zestig benoemd tot chef-dirigent van het Moskous Staats Radio Symfonie Orkest. In 1981 vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Ook het orkest van de Kirov Opera in het St. Petersburgse Mariinski Theater waarvan Gergjev artistiek leider en chef-dirigent is, werkt mee aan het festival, dat met onder andere de uitvoering van de symfonieën 4 t/m 9 en Lady Macbeth van Mtsensk `het meest omvattende Sjostakovitsj-statement ooit ter wereld gegeven' moet worden. Het festival is van 13 t/m 22 sept.