Senaat hakt in plan Bush

De Amerikaanse Senaat heeft het plan tot belastingverlaging van president Bush met 25 procent gekort. De Senaat gaat akkoord met een verlaging van 1.200 miljard dollar over tien jaar.

President Bush heeft steeds vastgehouden aan de noodzaak om de belastingen met 1.600 miljard te verlagen over tien jaar. Dat was niet te veel en niet te weinig, hield hij vol. Doordat hij een compromis bleef weigeren, wordt de uitkomst gezien als een tegenslag voor de president.

Bush verwelkomde de stemming van gisteren als een succes. De Democraten in de Senaat mikten lang op een pakket dat de belastingen met 750 miljard zou snoeien. Uiteindelijk werd met 65 tegen 35 stemmen een voorstel aangenomen van enkele Democraten, die steeds streefden naar een compromis met het Witte Huis. Het Huis van Afgevaardigden aanvaardde eerder het complete pakket van Bush. Beide huizen van het Congres moeten nu een compromis uitwerken dat daarna opnieuw door de Senaat moet worden goedgekeurd.

Om de economie snel te steunen werd in de Senaat ook een voorstel aangenomen om dit jaar al 85 miljard aan belastingen te verlagen. Uit recente cijfers bleek dat de Amerikaanse economie iets verder naar een recessie afglijdt. De werkloosheid kroop in maart omhoog tot 4,3 procent (was 4,2 in februari) en het aantal arbeidsplaatsen daalde met 86.000. In februari kwamen er nog 140.000 banen bij.

Wall Street en de Nasdaq leverden gisteren een deel van hun winsten van de vorige dag weer in. Die verliezen werden goeddeels toegeschreven aan de tegenvallende werkloosheidscijfers. Minister van Arbeid Elaine Chao verdedigde met een beroep op deze cijfers de gekritiseerde waarschuwingen van president Bush voor economisch zwaar weer.

HOOFDARTIKEL: pagina 9