Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer aandacht voor de correspontie tussen de KNVB, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Buenos Aires over hoe in 1978 tijdens het Wereldkampioenschap voetbal met het dictatorsregime moest worden omgegaan. Ned.3, 22.13-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Horizon. Het Peruaanse gebied waar vroeger het volk de Nasca leefde, herbergt één van de mysteries van de oude wereld. Er zijn enorme vogels en andere dieren afgebeeld, die alleen vanuit de lucht goed zichtbaar zijn. De archeoloog Giuseppe Orefici slaagt er langzaam in de geheimen te ontrafelen. BBC2, 19.00-19.50u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussies over de nationale hulpactie voor de boeren, deals met criminelen en beperkingen aan het stakingsrecht. Ned.3, 21.05-22.00u.

Het schaduwkabinet. Over de toekomst van de monarchie. Zie TV-vooraf. Ned.3, 22.45-23.37u.

MUZIEK

TMF Awards. Uitreiking van de TMF-muziekawards in het Rotterdamse Ahoy met onder andere als genomineerden Kane, Anouk, Marco Borsato, Britney Spears, Robbie Williams, The Corrs, Anastacia, Ilse DeLange, Jennifer Lopez, Acda & De Munnik, Backstreet Boys, Postmen en Eminem. TMF, 18.00-23.00u.

Walk on by: The story of the popular song. Serie over de geschiedenis van de popsong belicht de functie van platenproducent. Eind jaren '40 kwam de platenproducer op. Waren het eerst vooral hulpjes tijdens opnamesesies, nu kozen ze niet alleen de liedjes en het arrangement maar ook de zangers. Afl.: Producer pop. BBC2, 20.40-21.30u.

Wintertijd. Directeur van AT5 Matthijs van Nieuwkerk praat onder andere over muziekfragmenten met Neil Diamond, The Cats, Kevin Coyne, Miles Davis, Eminem en Kames Taylor. RTL5, 21.50-22.50u.

KUNST

Art that shook the world. Over kunst waardoor hedendaagse kunstenaars worden beïnvloed. Criticus Andrew Graham-Dixon kijkt terug op de opkomst van het impressionisme aan het eind van de 19de eeuw. Hierin werd de rigide schilderstijl van de Salon-school verruild voor een vagere, sensuele aanpak. Afl.: Impression: Sunrise. BBC2, 19.50-20.40u.

FILM

Wonderful Life (Sidney J. Furie, 1964, Engeland). Cliff Richard en The Shadows worden ingehuurd door filmploeg in Afrika. In aardigste tien minuten worden filmhelden als Groucho Marx geïmiteerd. BBC2, 13.10-15.00u.

. Love At Large (Alan Rudolph, 1989, VS). Wonderlijke romantische thriller perverteert de conventies van het private eye-genre en biedt een carrousel van liefde en ontrouw, waarin de logica ondergeschikt is aan de emoties. Anne Archer vraagt speurder Tom Berenger haar van ontrouw verdachte minnaar te schaduwen. SBS6, 14.05-15.35u., met reclame.

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (Richard Lester, 1966, Engeland). Broadway-musical lag ten grondslag aan melige klucht met Zero Mostel als slaaf in het oude Rome. VRT, 15.00-16.32u.

Zärtliche Chaoten (Franz Josef Gottlieb, 1987, West-Duitsland). Liefdesklucht met hoofdrol van Thomas Gottschalk als een eigentijdse Heinz Rühmann. Drie vrienden proberen indruk te maken op jongedame. ARD, 15.05-16.35u.

Return to the Blue Lagoon (William A. Graham, 1991, VS). Vervolg op hit uit 1980 vertoont andermaal romantisch blote en tropisch idyllische kalverliefde op een onbewoond eiland, vormgegeven als een dure-vakantiefolder. Net5, 18.20-20.10u., met reclame.

Enough Already (Tom Keenan, 1998, VS). Lichtgewicht romantische komedie met David Wheir als getalenteerde student die zich probeert te ontdoen van zijn ambitieuze vriendin Alanna Ubach. Fox, 19.00-20.40u., met reclame.

Striking Distance (Rowdy Herrington, 1993, VS). Routine-thriller kraakt van de gammele dubbele bodems en het gewrongen familiesentiment. Bruce Willis als agent annex `matennaaier' van de waterpolitie van Pittsburgh versus een seriemoordenaar. Net5, 20.10-22.00u., met reclame.

Blame It on the Bellboy (Mark Herwan, 1992, Engeland). Typisch Engelse, groteske thriller-klucht vol identiteitsverwisselingen in Venetiaans hotel. Piccolo verwart de post voor overspelige huisvader, miezerige huizenkoper en huurmoordenaar. Yorin, 20.30-21.55u., met reclame.

Clubland (Mary Lambert, 1999, VS). Oeroud verhaaltje in eigentijds jasje over beginnend muziekbandje in verdorven Los Angeles. Geproduceerd en geschreven door muziekgigant Glen Ballard. Fox, 20.40-22.25u., met reclame.

Falling down (Joel Schumacher, 1993, VS). Michael Douglas geeft nonchalant verbeten gestalte aan een man die een spoor van terreur door Los Angeles trekt, uit woede over de lelijkheid en het onfatsoen van de grote stad. Pompeuze vormgeving ondergraaft het venijn van deze boze film. Net5, 22.00-24.00u., met reclame.

Brainscan (John Flynn, 1994, VS/Engeland). Onze in Hollywood hoog gewaardeerde landgenoot René Daalder ontwierp de visual effects van deze aardige variatie op vermenging van fantasie en realiteit. Moordlustig computerspelletje van sociaal gehandicapte tiener blijkt minder virtueel dan hij dacht. RTL5, 22.50-0.35u.

Hard Evidence (Michael Kennedy, 1995, Canada/VS). Thriller van de lopende band. Zakenman belandt via criminele minnares in web van chantage en moord. Yorin, 22.50-0.35u., met reclame.

Best men (Tamra Davis, 1997, VS). Rommelpotje van adolescentenkomedie en gijzelthriller. Vijf vrienden en de verloofde van Drew Barrymore beroven een bank. VRT, 23.10-0.35u.

. Irma la Douce (Billy Wilder, 1963, VS). Liedjesloze musicalverfilming (met Shirley MacLaine als Parijse tippelaarster en Jack Lemmon als gendarme) was de succesvolste film in de carrière van Billy Wilder en een van de grootste hits uit de Nederlandse bioscoopgeschiedenis. Ned.2, 23.35-1.53u.

Winter People (Ted Kotcheff, 1989, VS). Even archaïsch als mechanisch wildernis-melodrama. In depressiejaren strandt weduwnaar Kurt Russell in de afgelegen boerderij van verstoten ongehuwde moeder Kelly McGillis en wordt doelwit van haar slechte familie . RTL4, 0.15-2.15u., met reclame.

. Butterfly Kiss (Michael Winterbottom, 1994, Engeland). Feministisch-lesbische road movie waarin een punkmeisje als een losgeslagen engel der wrake door Noord-Engeland raast, samen met een geestesgestoorde pompbediende. Karikaturaal geweld, opgelegde religieuze symboliek maar ook mooi spel van Amanda Plummer. Ned.3, 1.00-2.29u.

Twogether (Andrew Chiaramonte, 1994, VS). Nick Cassavetes, zoon van John en Gena Rowlands, speelt een der hoofdrollen in hitsig relatiedrama. BBC2, 1.00-3.00u.

Nagesynchroniseerd: Hear No Evil (Robert Greenwald, 1993, VS). ARD, 22.40-0.10u.; Django 2: Il grande ritorno (Ted Archer, 1987, Italië). ARD, 0.20-1.55u.; Smile (Michael Ritchie, 1975, VS). ARD, 2.00-3.50u.; Watch Your Stern (G. Thomas, 1960, VK). ZDF, 2.25-3.50u., zw.