Rekening `Volendam' staat open

Het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft anderhalf miljoen gulden aan onbetaalde rekeningen liggen als gevolg van de opvang van acht slachtoffers van de cafébrand in Volendam.

Het Groningse brandwondencentrum was één van de drie centra waar de slachtoffers uit Volendam werden opgenomen. Van de acht patiënten die naar Groningen werden overgebracht, zijn drie inmiddels uit het ziekenhuis. Vier slachtoffers worden nog behandeld en één patiënt is overleden.

De extra kosten variëren van het inhuren van verpleegkundigen van andere ziekenhuizen tot taxivervoer van ouders van de patiënten van en naar Volendam. Van de 2.700 ziekenhuismedewerkers waren 300 direct betrokken bij de opvang en begeleiding van de patiënten en hun familie. ,,Die anderhalf miljoen komt bovenop het reguliere budget'', aldus G. Thiadens namens de Raad van Bestuur. Hij wil zo snel mogelijk weten waar hij aan toe is en dringt aan op voorfinanciering.

Volgens H. Schimmel van het directieteam was het een ,,geluk'' dat de ramp in Volendam op 1 januari plaatsvond, omdat de dertien bedden op de intensive care-afdeling leeg waren. Tussen oud en nieuw ligt het operatieprogramma in de meeste ziekenhuizen stil, omdat mensen hun operatie uitstellen tot na nieuwjaar. Daardoor kon de mobiele beademingsapparatuur worden ingezet voor de Volendamse slachtoffers.

Schimmel pleit voor een verdubbeling van het aantal bedden in het brandwondencentrum. ,,Willen we slachtoffers van toekomstige rampen in ons eigen land kunnen opvangen, dan moeten er meer bedden bijkomen.''