L&H klaagt Koreaanse banken aan

Het in surséance verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie gaat vier grote Zuid-Koreaanse banken en de ex-topman van de Zuid-Koreaanse dochter aanklagen wegens fraude.

Volgens topman Philippe Bodson zijn de banken ,,medeplichtig'' aan het fingeren van 100 miljoen dollar omzet. De onlangs aangetreden Bodson presenteerde gisteren de resultaten van een onderzoek door Price Waterhouse Coopers in Zuid-Korea. Hij wilde nog niet concluderen dat ook de ex-top van L&H – oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie alsmede Gaston Bastiaens fraudeerden. L&H's huisaccountant KPMG diende juist gisteren een klacht in tegen de ex-top wegens het bewust geven van onjuiste informatie. In november werd al bekend dat in Zuid-Korea bijna 100 miljoen dollar verdween. ,,Nieuw is dat we nu begrijpen hoe'', aldus Bodson.

L&H kocht in september 1999 voor 25 miljoen dollar het Zuid-Koreaanse bedrijf Bumil van zakenman Ju-Chul Seo, die nu wordt aangeklaagd. Seo zou volgens de overeenkomst in 2001 nog eens 25 miljoen dollar krijgen op basis van behaalde omzet. Dit bedrag werd op advies van toenmalige L&H-topman Bastiaens (ex-Philips België) al in januari 2000 betaald. In 2000 werd nog eens 25 miljoen in de Zuid-Koreaanse dochter geïnvesteerd. Bastiaens sprak in augustus nog berichten in de Wall Street Journal over hiaten in de Zuid-Koreaanse cijfers tegen en had het over een ,,geweldig succes''. Daarna stapte hij op. De koers van L&H steeg door de mooie cijfers scherp op de Nasdaq, waardoor overnames konden worden gefinancierd.

De Hana Bank, Hanvit Bank, Chohung Bank en Shinhen Bank gaven op basis van nep-licentiecontracten tussen de L&H-dochter en lokale bedrijfjes voorfinanciering die als omzet van L&H in de boeken ging. De banken werkten volgens Bodson mee aan ,,camouflage'': het leek alsof het risico van de factoring bij de banken lag, maar volgens geheime documenten was het risico voor de L&H-dochter.

Toen KPMG als huisaccountant informatie vroeg werden volgens Bodson ,,nieuwe ingewikkelde schema's'' opgezet om de werkelijkheid te verbergen. Aan het eind van elk kwartaal schoot de omzet in Zuid-Korea omhoog om de doelen van de Vlaamse moeder te halen. Bodson beschuldigde indirect de ex-top van L&H: ,,Als ik er was geweest, had ik het geweten.''