Kroes `bevrijdde' schip

De oud-ministers Bram Peper en Neelie Kroes hebben vorig jaar juni een belangrijke rol gespeeld bij het heimelijke vertrek van een baggerschip van Ballast Nedam uit Indonesië. De sleephopperzuiger `Amsterdam' lag vierenhalve maand aan de ketting in de haven van Batu Ampar, op het eiland Batam. De plaatselijke autoriteiten hielden het schip vast, omdat zij twijfelden aan de geldigheid van de vergunning van Ballast Nedam om zand te winnen in Indonesië.

Neelie Kroes, die commissaris is bij het baggerconcern Ballast Nedam, sprak in een poging te bemiddelen met oud-president Habibie en met personen in de kring rondom diens opvolger Wahid. Kroes: ,,Ik heb gesprekken gevoerd met overheidsfunctionarissen van alle soorten en maten om het schip daar weg te krijgen en de dertig bemanningsleden vrij te krijgen.''

Na vierenhalve maand was Ballast bang dat het schip nooit meer weg zou komen. Terwijl Peper in Jakarta met de Indonesische minister van Economische Zaken overleg voerde, ging Kroes in het geheim het baggerschip op. De `Amsterdam' is daarna in het donker met gedoofde lichten heimelijk naar Singaporese wateren gevaren.

DIEF IN DE NACHTpagina 18

    • Freek Staps