Kindverkrachter met behulp van camera's gepakt

Met behulp van beveiligingscamera's is vorige week in de Leeuwarder wijk Westeinde een 38-jarige zedendelinquent opgespoord. De man wordt verdacht van twaalf zedendelicten in zijn woonplaats. Hij heeft bekend en zit in voorarrest.

Zijn slachtoffers waren jongens en meisjes onder de twaalf jaar. Omdat drie maanden intensief surveilleren zonder resultaat bleef, besloot de Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer de veiligheidscamera's als opsporingsmiddel in te zetten, wat bij zedendelicten niet gebruikelijk is. Brouwer: ,,Het ging hier bovendien om een zeer ernstige zaak, die voor veel onrust in de wijk zorgde. En de incidenten bleven doorgaan.''

De man wordt onder meer verdacht van het lastigvallen van kinderen, het plegen van ontuchtige handelingen, exhibitionisme en verkrachting met geweld. Tot driemaal toe bekeken rechercheurs de video-opnames. Dit gebeurde telkens nadat er weer een nieuwe aangifte was binnengekomen van een zedendelict. De laatste aangifte dateert van 24 februari. Met toestemming van de hulpofficier van justitie zijn de beelden van de dag waarop het incident zich zou hebben voorgedaan, geobserveerd.

In combinatie met getuigenverklaringen van kinderen die door de verdachte zouden zijn lastiggevallen, kon de man vrij snel worden gearresteerd, aldus Brouwer. Wijkagenten en rechercheurs herkenden de man, die overigens niet in criminele zin een bekende van de politie was.

Hoeveel camera's zijn gebruikt en waar ze precies zijn geplaatst, wil Brouwer niet zeggen. Ze hebben er gehangen vanaf eind december 2000 tot eind vorige maand.

Het is overigens niet zeker dat met de aanhouding alle recente zedendelicten zijn opgelost die zich in Leeuwarden hebben voorgedaan. Op 11 november werd een minderjarige jongen lastiggevallen.

De aangehouden man ontkent dit feit. Bij het slachtoffer is DNA-materiaal aangetroffen dat vermoedelijk afkomstig is van de dader. Onderzocht wordt of dit materiaal overeenkomt met het DNA van de 38-jarige Leeuwarder. De uitslag wordt over acht weken verwacht.