Hoofddoek verboden

Een Deens Hof van Beroep heeft een islamitische vrouw ongelijk gegeven die bezwaar had gemaakt tegen het verbod van haar werkgever om een hoofddoek te dragen.

De vrouw, Fatima Andersen, had de chocoladefabrikant Tom Fabrigger beschuldigd van discriminatie en 50.000 (17.000 gulden) kroon schadevergoeding geëist. De fabrikant had aangevoerd dat in een bedrijf waar met levensmiddelen wordt gewerkt om reden van hygiëne en veiligheid een islamitische hoofddoek onacceptabel was. In plaats daarvan moest zij een haarnet dragen – of van een baan afzien.

Het Hof van Beroep in Kopenhagen bepaalde deze week met twee stemmen tegen een dat de hygiëneregels voorrang hadden op religieuze vereisten. De advocaat van de vrouw wil in wat hij een principekwestie noemde in cassatie gaan bij het Hooggerechtshof.