Hard en hoog

Het belangrijkste onderdeel van de onlangs gehouden Spring Nationals in Kansas City vormde de Vanderbilt Knockout Teams. Deze hoofdprijs van het Noord-Amerikaanse bridge werd gewonnen door een Pools-Russische formatie, die in de finale het team van George Rosenkranz versloeg. In de eindstrijd deed zegge en schrijve nog maar een Amerikaan mee. Op zich al opmerkelijk, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de inmiddels 85-jarige Rosenkranz. De levende legende uit Mexico Stad kreeg donderdag uit handen van de Mexicaanse president Vincente Fox een hoge staatsonderscheiding. Maar dan niet voor zijn (imposante) bridgecarrière, maar voor zijn bijdrage aan de wereldgezondheid. Dr. Rosenkranz is (mede-) uitvinder van de anti-conceptiepil en ontwikkelde tevens een industriële methode voor de distributie van cortisone (een ontstekingsremmer).

Een spel uit de finale van de Vanderbilt waaruit blijkt dat George Rosenkranz, ondanks zijn gevorderde leeftijd, nog steeds zijn mannetje aan de bridgetafel staat:

Na een typisch staaltje hard en hoog Oost-Europees bieden eindigde het in 6♡ te spelen door west, Jacek Pszczola (bijgenaamd Pepsi-Cola). Nadat Andrew Gromov als noord was begonnen met ♣A, ♠H en schoppen na, ging het slem via de snit op troefheer maar een down. Zouden NZ de ruitenaftroever hebben gevonden dan was het twee down. Op de andere tafel zat Rosenkranz als zuid in 5♠, waartegen de verdediging met twee rondjes harten begon en met ruiten vervolgde. Rosenkranz troefde in noord, haalde de troeven op, incasseerde ♣A, om vervolgens met troef over te steken en de snit op ♣V te nemen. Dat lukte. De oude vos had immers prima in de gaten dat op zo'n freak het gezegde `eight ever, nine never' niet opgaat. Plus 450 won acht imps; maar 63 spellen later moest de Mexicaan een overigens eervolle nederlaag van 120-151 aanvaarden.

Eveneens opmerkelijk was een actie van een speelster tijdens het Nederlands kampioenschap voor gemengde paren dat vorige week werd gewonnen door Martine Verbeek en Ron Pannebakker. De winst van het Rotterdamse duo wekte overigens weinig verbazing. Verbeek is wereldkampioen bij de vrouwen en Pannebakker is haar levenspartner. Toch liet een relatief onbekend paar uit Leiden met 65 procent de hoogste score tijdens de finale aantekenen. Aan dit percentage droeg onderstaand spel zwaar bij. De zuidspeelster legde daarop een ongekende zelfbeheersing aan de dag:

1) zwak; 2) OW spelen 2♠ als non-forcing, vandaar het negatief doublet.

De pas van Christine van der Ven, toch in het bezit van twee `geheime' azen, was van een oorverdovende stilte. Noord kwam met harten uit. Oost won het aas, terwijl in west de singleton ruiten verdween. Deze verwikkelingen deden zich exact zo voor aan de meeste tafels, met dien verstande dat het eindcontract 6♠ gedoubleerd was. Door het slem niet te doubleren scoorden NZ 70 procent op het spel. Na ♣A start werd ook nog wel eens een (gedoubleerde) overslag gemaakt, vandaar dat 6♠ gedoubleerd contract voor OW nog net iets onder het gemiddelde was. Maak je zelden mee.

Terug naar de knock-out wedstrijden. Onlangs is bekend geworden dat de Nederlandse Bridge Bond voor de komende drie jaar verzekerd is van de strijd om de ArboNed Team Cup. Deze belangrijke wedstrijd is geschoeid op de knock-out formule van de Nationals uit Noord-Amerika met een belangrijk verschil: daar gaat het enkel om de eer, bij ons niet alleen. Dankzij sponsor ArboNed, een groot in Nieuwegein gevestigde leverancier van Arbo-diensten, staan in Nederland behoorlijk geldprijzen op het spel.

    • Jan van Cleeff