Ex-koning Bulgarije wil parlement in

De vroegere Bulgaarse koning Simeon II gaat de politiek in. Hij kondigde gisteren, met het oog op de parlementsverkiezingen van juni, de oprichting aan van een `Nationale Beweging voor Koning Simeon II'. Simeon II (63) zal, met die beweging of aan het hoofd van een partij, deelnemen aan de parlementsverkiezingen op 17 juni.

Eerder deze maand werd al een politieke partij opgericht, die zich (mede) ten doel stelt Simeon een zetel plus fractie in het parlement en wellicht zelfs de functie van premier te bezorgen. Tien parlementariërs stapten daartoe uit hun bestaande partijen (zeven van hen uit de regerende Unie van Democratische Krachten, de SDS) en sloten zich aaneen in een Conservatieve Unie (EKIP).

De nieuwe partij wordt geleid door de vroegere secretaris van de SDS, Hristo Biserov, en door Jordan Tzonev, oud-voorzitter van de begrotingscommissie van het parlement. Biserov is een oude dissident uit de SDS: hij werd in februari uit de partij gezet na kritiek op de `dictatoriale' stijl van partijleider en premier Ivan Kostov.

De EKIP wil naar eigen zeggen Simeon in de Bulgaarse politiek halen: hij heeft ,,het morele krediet en het potentieel om te verenigen''. Volgens peilingen zou een door Simeon geleide EKIP kunnen rekenen op vijftien procent van de stemmen, tegen zeventien procent voor de SDS en tien procent voor de oppositionele socialistische (ex-communistische) partij, de BSP.

Simeon was koning van Bulgarije als kind, van 1943 tot 1946. Toen de monarchie werd afgeschaft (hij was toen negen) ging het koninklijk gezin in ballingschap. Simeon heeft de afgelopen decennia als (succesvol) zakenman in Spanje gewoond. Na de val van het socialisme in 1989 ontpopte hij zich als een bezonnen man die het talent heeft op het goede moment verstandige dingen te zeggen.