Euforie op Wall Street van korte duur na cijfers

De euforie op Wall Street heeft maar een dag geduurd. Nadat donderdag forse koerswinsten werden geboekt, was het gisteren weer helemaal mis. Oorzaken van de beursellende waren tegenvallende werkloosheidscijfers en nieuwe winstwaarschuwingen. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen uit de 'oude' economie leverde 1,28 procent in op 9791,09 punten. Technologie-index Nasdaq ging nog harder onderuit: min 3,63 procent op 1720,29 punten.

Volgens een beurshandelaar ,,reageert de markt op elk brokje informatie alsof er een nieuwe trend wordt gezet. Dat zie je alleen in onzekere tijden, als mensen echt niet weten waar ze aan toe zijn''.

Vooral de slechte werkloosheidscijfers deden de vrees voor een recessie toenemen. Uit een rapport van de Amerikaanse overheid bleek dat het aantal werklozen vorige maand is toegenomen met een aantal dat sinds 1991 niet meer is genoteerd.

De winstwaarschuwingen kwamen gisteren onder meer van Sycamore Networks, Tellabs INc. en Agilent Technologies. Dat was genoeg om de Nasdaq dieprood te kleuren, nadat deze index donderdag nog een spectaculaire winst van bijna 9 procent had gemaakt. Grote verliezers waren onder meer Motorola (min 23,08 procent), Lucent (min 12,34 procent) en Gateway (min 10,97 procent). Op de valutamarkten was de euro 0,9035 dollar waard tegen een slotkoers van 0,8950 op donderdag.