Een coach die de juiste snaar raakt

De Nederlandse tennissers beschikken over een betrokken coach, de Duitsers over een arrogante coach. Het verschil in beleving is daarmee voor een groot deel verklaard.

In grootse stijl schilderden de Nederlandse tennissers gisteren de contouren van een historische triomf op het ongenaakbaar geachte Duitsland. Net als bij de sensationele zege op titelhouder Spanje bleek de innige relatie tussen captain Tjerk Bogtstra en zijn spelers een cruciale factor. Terwijl Jan Siemerink en Raemon Sluiter hun zelfbenoemde coach in de armen vielen, toonden hun Duitse slachtoffers Kiefer en Prinosil zich koele minnaars van de even ingetogen als arrogante captain Carl-Uwe Steeb.

Elf jaar geleden rekende `Charly' Steeb in het Davis-Cupduel met Nederland in Bremen hoogstpersoonlijk af met de toenmalige Nederlandse kopman Michiel Schapers. Captain Stanley Franker zag vervolgens radeloos toe hoe zijn dubbelspelers Schapers en Tom Nijssen elkaar op de baan in de haren vlogen. Hoewel Franker als directeur-sportif van de Koninlijke Nederlandse Lawn en Tennisbond (KNLTB) voorspelde dat Nederland voor het jaar 2000 de Davis Cup zou winnen, maakt de op zijn laatste benen lopende `gouden generatie' nu pas aanspraak op de hoogste eer in het landentennis.

Daar was wel een door de geblesseerde kopman Krajicek geregisseerde revolte tegen captain Schapers voor nodig. Met frisse tegenzin honoreerde het bestuur van de KNLTB eind vorig jaar de eis van de topspelers om Schapers op termijn te vervangen door de binnenkort afscheid nemende Paul Haarhuis. Als interim-coach moest de 34-jarige Bogtstra worden aangesteld en de ironie wil dat zijn pupillen de bond wederom met een dilemma opzadelen, mocht Nederland na zes nederlagen voor het eerst met Duitsland afrekenen. Moet Haarhuis de captaincy van het Davis-Cupteam volgend jaar al overnemen nu de ploeg onder leiding van Bogtstra een mentale barrière lijkt te overwinnen?

De voormalige privé-coach van Siemerink heeft in korte tijd een optimale sfeer weten te creëren in het Nederlandse team. Het was een pikant detail dat Bogtstra vorig jaar de samenwerking met Siemerink beëindigde, omdat de Rijnsburger over zijn hoogtepunt heen was. Het moet gisteren voor beiden een groots moment zijn geweest, toen de uitgelaten Siemerink zijn knappe zege op de fletse Kiefer vierde in de armen van de man die hem zonder aarzelen naar voren schoof als vervanger van de geblesseerde Sjeng Schalken. Het was alsof twee oude geliefden elkaar hadden hervonden.

Het is de kracht van Bogtstra dat hij bij elke speler de juiste snaar weet te raken. ,,We hebben zes jaar samengewerkt en we kennen elkaar dus door en door'', vertelde Siemerink, nadat hij het degelijke baselinespel van Kiefer had ontrafeld. ,,We kunnen dan ook alles tegen elkaar zeggen. Ik heb aan een knipoog van Bogtstra voldoende om hem te begrijpen.'' Kordaat greep Bogtstra in toen Siemerink zich ergerde aan de zwakke lijnrechters. ,,Toen zei Tjerk: `laat de randverschijnselen maar aan mij over, daar ben ik voor'. Van een dispuut was geen sprake, want wij accepteren alles van elkaar.''

Die harmonie was in het Duitse kamp ver te zoeken. Terwijl Bogtstra ook elk punt van Sluiter uitbundig vierde en zijn pupil met gebalde vuisten aanmoedigde, bleef zijn collega Steeb in zijn stoel zitten. Steeb had dan ook geen greep op de flegmatieke Kiefer, die zijn coach soms opzichtig negeerde. ,,Ik zou ook een coach wensen die zijn emoties toont'', zei Kiefer. En subtiel verwijzend naar de Nederlandse spelersopstand: ,,Wij kunnen onze coach niet kiezen.''

Toch had Kiefer gisteren geen recht van spreken, want Steeb zal zich op zijn beurt hebben geërgerd aan het gebrek aan intensiteit bij zijn vedette. In zijn rol van tv-commentator verwonderde drievoudig Davis-Cupwinnaar Michael Stich zich over de lethargie bij de Duitse tennisser, die gisteren zijn zesde nederlaag leed in acht partijen voor het vaderland. Zes jaar geleden vocht Stich zich aan de zijde van zijn aartsrivaal Becker terug van een 2-0 achterstand in sets in het dubbelspel tegen de Nederlanders Haarhuis en Eltingh. ,,En toen sprak niemand meer over de stunt van Haarhuis in de openingspartij tegen Becker'', herinnerde Siemerink zich.

Zover willen de Nederlanders het in hun zevende duel met Duitsland niet laten komen. ,,De tijd begint te dringen voor de oudere spelers'', zei Siemerink. ,,We willen dit jaar per se verder komen dan de kwartfinales in de wetenschap dat we die kans wellicht nooit meer zullen krijgen. De Davis Cup geeft ons een extra impuls. Sluiter presteerde weinig in de ATP Tour, maar in de Davis Cup presenteert hij zich als een top-10 speler.''

Sluiter instemmend: ,,Bovendien willen we Krajicek in de gelegenheid stellen een halve finale in de Davis Cup mee te maken. We weten hoe graag hij tegen Spanje en Duitsland had willen spelen. In gedachten zijn we bij hem.'' En coach Bogtstra lachend: ,,Deze indoorbaan was speciaal aangelegd voor Richard. Dat willen we graag nog een keer voor hem doen.''

    • Robèrt Misset