...DUIMEN DRAAIEN

De zwaarste tol lijkt de MKZ-uitbraak te eisen bij natuuronderzoeksinstituut Alterra in Wageningen. Het instituut besloot op 1 maart al om al zijn veldmedewerkers uit voorzorg terug te trekken. ``Het betreft tegen de honderd van onze mensen'', vertelt voorlichter Bert Jansen. ``Dat komt komt nu neer op een ton onderzoeksgeld per week. Maar het ergste moet nog beginnen: het veldseizoen breekt nu pas aan.''

``We doen natuurlijk niet alleen maar veldwerk, dus we proberen er een mouw aan te passen door de volgorde van de werkzaamheden wat te veranderen. Maar als het langer duurt zullen er gegarandeerd mensen duimen gaan zitten draaien: speciaal geschoolde mensen zijn nu eenmaal moeilijk elders inzetbaar.''

``We hebben verschillende onderzoeken lopen die gebaseerd zijn op metingen in het veld die met enige regelmaat moeten gebeuren. Zo meten we bijvoorbeeld de opslibbing van de Wadden in het voorjaar en in het najaar. Als we de referentiemeting in het voorjaar missen heeft het geen enkele zin die nog eens in het najaar te doen. Dat geldt ook voor ons onderzoek naar de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw. Dat moet continu gebeuren. Als je een periode mist, heeft de rest van het jaar meten niet zoveel zin, want je hebt dan geen referentiewaarde. Als de MKZ-crisis nog langer duurt is voor sommige onderzoeken het hele jaar verloren.''

    • Sander Voormolen