Dokters zijn gezond

Nederland is lang niet meer het gezondste land van Europa, blijkt uit studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en van de organisatie van de rijkste landen, OESO. De levensverwachting van mannen boven de 65 en vrouwen tussen 45 en 70 jaar is lager dan het Europese gemiddelde, stelt het RIVM in het rapport Lang leven Nederland. Het Rijksinstituut wijst op de favoriete zondebok van minister Borst: roken. Nederlandse vrouwen roken meer dan buitenlandse en daarom zijn ze wat minder gezond dan gemiddeld. Eigen schuld dikke bult.

Een internationale vergelijking van de OESO bevestigt de dalende plaats van Nederland op de wereldranglijst, maar wijst op een oorzaak die bij mevrouw Borst zelf ligt. Voor het eerst wordt er verband getoond tussen levensverwachting en het aantal beschikbare dokters. Hoe meer dokters in het land, des te langer leven de burgers. Tot dan toe werd aangenomen dat de hoeveelheid gezondheidszorg in een rijk land het leven van de burgers nauwelijks verlengde. Onder dit motto werden de wachtlijsten langer. Dat is dus ongezond. Jammer voor Borst. Uitbreiding van het aantal dokters is duurder dan voorlichting tegen roken.

    • Maarten Huygen