Diagnose recessie anders dan anders

Merrill Lynch en Robeco voorspellen dat de beurs weer gaat stijgen. Koersen lopen vaak zo'n zes maanden vooruit op de ontwikkelingen in de economie. Wie dus nu al weer optimistisch is over de beurs, is ook optimistisch over herstel van de Amerikaanse economie voor het eind van het kalenderjaar. Dat is helaas nog niet zo zeker. De diagnose van de recessie is dit keer anders dan anders: een combinatie van overcapaciteit in technologie, zware verliezen op de beurs en een pas op de plaats van verliesgevende dotcoms en telecombedrijven. De overcapaciteit in de technologiesector verdwijnt snel genoeg, want er komen steeds nieuwe uitvindingen op de markt.

Producenten van chips, computers, glasvezel en andere technologische hoogstandjes kunnen dus binnenkort wel weer aan het werk. Maar als de Amerikaanse consumenten door de val van de beurs minder gaan besteden kan de recessie zich uitbreiden tot de hele economie en duren tot begin volgend jaar. Precies omdat de neergang van de economie in Amerika niet erg lijkt op eerdere recessies – de inflatie is dit keer bij voorbeeld geen probleem, en dat is ongebruikelijk – zijn voorspellingen ook hachelijk, want het verleden geeft weinig houvast. Misschien is het waarschijnlijke scenario dat de koersen nog één serieuze aderlating moeten ondergaan voordat de beurs wil anticiperen op herstel.

    • Eduard Bomhoff