Demonstraties Koerden beperkt

Burgemeester Deetman van Den Haag zal Koerden niet snel meer toestemming verlenen om in het centrum van de stad te demonstreren. Dat heeft hij gisteren gezegd in een vergadering van de gemeenteraad, waar de rellen van vorige week aan de orde kwamen.

,,Met partijen waarmee je geen zekere afspraken kunt maken, worden de teugels fors aangehaald'', zei Deetman.

Vorige week donderdag liep een demonstratie tegen het uitzetten van Koerden naar Irak uit de hand. Koerden gooiden op de Hofplaats ruiten van het gebouw van de Tweede Kamer in en richtten elders in Den Haag vernielingen aan. Tien agenten en enkele passanten raakten gewond.

Deetman wilde niet op voorhand zeggen dat Koerden de binnenstad niet meer in mogen, maar zei wel dat de rellen bij een volgende Koerdische demonstratie ,,fors worden meegewogen''. Deetman: ,,Niet zelden is dat dan de reden om tegen demonstranten te zeggen: alleen het Malieveld.''

Tweede-Kamerlid Van Bommel (SP) nam voor de demonstratie ontspoorde een petitie van de Koerden in ontvangst. Deetman suggereerde in de raad dat dit niet verstandig was, omdat er tegelijkertijd in een asielzoekerscentrum in Waddinxveen Koerden in hongerstaking waren tegen het Nederlandse uitzettingsbeleid. Volgens Deetman kunnen Tweede-Kamerleden weten dat bij hongerstakingen de emoties snel hoog op kunnen lopen.

,,Deetman kletst uit zijn nek'', reageert Van Bommel. ,,In het politierapport staat dat de rellen volkomen onvoorzien waren. Er was niets aan de hand. Dan moet Deetman niet met vage verdachtmakingen komen over een verkeerde inschatting van mijn kant.''