De week

NEDERLAND VERVUILT.Zwerfvuil. In de Rotterdamse wijk Kralingen krioelen ratten overdag rondom uitpuilende afvalcontainers. Bij scholen in de stad liggen de straten met blikjes, flesjes en resten junkfood bezaaid, vooral rondom maagdelijk lege vuilnisbakken die er soms in overvloed staan.

Het Nederlandse bedrijfsleven is bereid vijf jaar lang 20 miljoen gulden per jaar in voorlichtingscampagnes tegen zwerfvuil te steken, mits de minister maar van zijn plan afziet statiegeld op blikjes en flesjes te heffen, zo maakte het deze week bekend. Honderd miljoen gulden is het bedrijfsleven het statiegeld waard. Hoeveel statiegeld zou de consument het zwerfvuil waard zijn? Afgaand op de spreekwoordelijke krenterigheid van zijn inwoners moet Nederland voor een gulden per flesje of blikje in een zucht schoon, brandschoon zijn te maken.

DE KLM IS de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die zegt last te hebben van de teruglopende groei van de Amerikaanse economie. Het passagiersvervoer in Europa, Azië en Afrika steeg in maart, maar door het grote aantal vluchten op de VS is de KLM kwestbaar geworden op de transatlantische route

In Silicon Valley slaat de high-tech-recessie toe. De prijzen voor onroerend goed kelderen, bedrijven stellen hun nieuwbouwplannen uit of zelfs helemaal af en deze week kregen als laatste de softwarebedrijven die op de markt voor b2b (business to business e-commerce) opereren flinke klappen. Ook deze markt was door analistenpraatjes tot zeepbelproporties opgeblazen.

DE ONRUST OP de beurzen werd deze week vervolgd. Voor de Amsterdamse effectenbeurs was het eerste kwartaal van dit jaar een zwarte periode. De koersen daalden gemiddeld met 11 procent, de sterkste daling in bijna 50 jaar.

De top van Versatel schermt zichzelf tegen koersdalingen af via opties op het aandelenfonds die al vanaf een koers van twee eurocent geld waard zijn.

Tegen de top van het uitzendbedrijf Content, dat in 1999 door het Belgische Creyf's werd overgenomen, is deze week een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 100.000 gulden geëist wegens misbruik van voorwetenschap. Het gaat om de voormalig president-commissaris A. Maas en de twee ex-directeuren.

Van het niet op ordelijke wijze gebruiken van Europese subsidies ter waarde van een kwart miljard gulden tussen 1994 en 1999 zijn deze week het ministerie van Sociale Zaken en de Arbeidsvoorziening beschuldigd door een onderzoekscommissie die was ingesteld door datzelfde ministerie. Volgens de minister is er geen hoofdschuldige. Iedereen was schuldig. Het geld moet wel naar Brussel terug.

WEGENS HET arbeidsconflict over een nieuw dienstrooster is bij de NS een staking uitgebroken. Het treinverkeer werd twee dagen in vrijwel het hele land lamgelegd. Volgende week zou een nieuwe staking volgen, georganiseerd door een concurrerende spoorwegvakbond.

In de kleinmetaal is een nieuwe cao gesloten. De 400.000 werknemers in de 30.000 bedrijven krijgen er in twee jaar acht procent bij plus een jaarlijkse bonus.

De inflatie is in maart tot 4,6 procent op jaarbasis gestegen, waarmee Nederland in de Europese Unie opnieuw de kroon spant. Het hardst steeg de prijs van elektriciteit, gas en andere brandstoffen in en om het huis: met 17,5 procent op jaarbasis.

PvdA en VVD sloten een compromis over de vrije energiemarkt. De stroommarkt wordt gedeeltelijk geprivatiseerd: de stroomnetten blijven juridisch eigendom van de overheid. In Californië probeerden de stroombedrijven deze week juist hun stroomnetten aan de staat te verkopen om hun bankroet af te wenden.

IN EEN DOOR POLITIE en leger afgesloten gebied tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer worden 54.000 runderen tegen mond- en klauwzeer ingeënt. De boeren moeten nu maar zeggen of ze de runderen willen laten leven, zei de minister van Landbouw. Willen ze dat, dan doet Brussel het gebied een jaar lang voor de export van vlees op slot en zijn de boeren op de Nederlandse markt aangewezen. Willen ze dat niet, dan wordt het gebied 'geruimd' en gaat het na drie maanden voor de export weer open. Vraag is misschien wat er dan nog te exporteren valt. Melk wordt in elk geval vanaf maandag een dubbeltje per liter duurder. Statiegeld voor de getroffen boeren.

    • Paul Friese