Beurs gooit technologie op één hoop

Telecom en technologie worden door beleggers vaak op één hoop gegooid. Maar de AEX heeft geen twéé technologiebedrijven die precies hetzelfde doen.

Op de Amsterdamse beurs was de technologiesector de afgelopen week verantwoordelijk voor hevige fluctuaties. Maandag kwam de AEX-index nauwelijks in beweging, dinsdag en woensdag dook het koersgemiddelde naar beneden, donderdag schoot de AEX weer omhoog toen computerfabrikant Dell bekendmaakte de winstcijfers níet naar beneden bij te stellen en vrijdag kwam de AEX weer nauwelijks van zijn plaats.

Kabelbedrijf UPC was deze week één van de grootste dalers in de technologiesector. De teleurstellende resultaten die het bedrijf maandag naar buiten bracht werden door beleggers onmiddellijk afgestraft met een koersverlies van ruim achttien procent. Donderdag krabbelde de kabelaar een beetje overeind maar gisteren verloor het aandeel opnieuw ruim zes procent op 5,29 euro.

Wat bij de koersschommelingen van de afgelopen maanden opvalt is dat technologie- en telecomfondsen vaak over één kam worden geschoren. Als een grote speler, zoals Dell afgelopen woensdag, met gunstige vooruitzichten naar buiten komt, geeft dat de koersen van technologie- en telecomkoersen over de hele linie een impuls. Omgekeerd gebeurt hetzelfde. Als Nortel Networks een winstwaarschuwing afgeeft, dalen de koersen in de hele sector. Ook Philips of een automatiseerder als Getronics zien in die gevallen hun beurswaarde dan dalen. Het roept de vraag op of beleggers die bedrijfsontwikkelingen wel juist inschatten?

,,Het is niet logisch'', zegt M. Schram, technologie-analist bij Delta Lloyd. ,,Er zijn duidelijke verschillen tussen bedrijven. Aan de AEX zijn geen twee technologiebedrijven genoteerd die zich op precies dezelfde markt begeven.'' Philips beweegt zich voor een deel op dezelfde markt als chipmachinefabrikant ASM Lithography. Beide bedrijven zijn - direct of indirect – betrokken bij de productie van halfgeleiders en dat maakt ze kwetsbaar voor dezelfde economische tegenwind, volgens Schram. Maar Philips is een bedrijf dat een breed scala aan activiteiten ontplooit. Daardoor zou het bedrijf dan weer minder gevoelig moeten zijn voor lagere winstverwachtingen in de halfgeleidersector dan ASM Lithography, waarvoor het maken van chipmachines de hoofdactviteit is. Toch maakten de koersen van beide fondsen de afgelopen maanden dezelfde bewegingen. ,,Het zijn daarom toch vooral het sentiment en de algehele economische vooruitzichten die de koersen bepalen'', aldus Schram.

,,Soms is dat sentiment buitengewoon negatief'', zegt technologie-analist Jan-Hein Arts van Insinger de Beaufort. Daardoor willen beleggers volgens hem de hele technologie- media- en telecomsector (TMT) nog wel eens als één geheel beschouwen. Die reactie is wel verklaarbaar, volgens de analist. ,,Er zit veel angst in de markt. Enkele fondsen die maandenlang zonder uitzondering een sterke groei doormaakten moesten opeens hun verwachtingen bijstellen. Het vertrouwen van beleggers is kleiner geworden.''

Volgens Arts is in de technologie- en telecomsector een driedeling te maken waarmee duidelijk wordt wat de verschillen zijn tussen bedrijven. ,,Op de eerste plaats zijn er bedrijven waar de groei bijna op het oude tempo doorgaat en waar eigenlijk geen problemen te bespeuren zijn. Toch hebben die bedrijven in een neergaande markt te maken gekregen met neergaande koersen. Op de tweede plaats zijn er bedrijven die wel wat problemen ondervinden, met hier en daar zelfs een winstwaarschuwing, maar waarbij het uitzicht voor de lange termijn goed is. En er zijn bedrijven met aanzienlijke problemen. Daarbij kun je je zelfs afvragen of die op de lange termijn nog wel overlevingskans hebben.''

Die drie groepen zijn volgens Arts de afgelopen maanden soms over één kam geschoren. ,,Sommige fondsen zijn ten onrechte behoorlijk hard afgestraft.''

De terughoudendheid van beleggers wordt mooi geïllustreerd door cijfers die beursbedrijf Euronext deze week presenteerde. Het aantal transacties in de maand maart aan de Amsterdamse Euro.NM-index is met 75 procent gedaald ten opzichte van maart 2000. Het platform werd volgens een woordvoerder van Euronext speciaal opgezet ,,om een aantal kleine snelgroeiende, met name ICT-, bedrijven onder de aandacht te brengen''. Vorig jaar nog werd met een aantal Europese beurzen een samenwerkingsverband aangegaan waarbij de fondsen op elke aangesloten beurs verhandeld konden worden, een zogenoemde cross-membership. Omdat de Duitse beurs niet deelnam en omdat het handelssysteem van Euronext gaat veranderen, ,,zijn we weer apart gaan werken'', aldus de woordvoerder. De waarde van de handel aan Euro.NM bedroeg afgelopen maart 58 miljoen euro. Vorig jaar maart was dat nog 622 miljoen.

    • Ronald Rovers