Baaldagen

De FNV heeft deze week een wereldprimeur gehaald: een staking tegen verveling. Conducteurs en machinisten willen door het hele land kunnen reizen voor de afwisseling. Eindelijk heeft de FNV die eis erkend en verbrak het een akkoord met de directie. Dagelijkse afwisseling voor machinisten en conducteurs is wel extra vertraging waard. Zelfs twee dagen zonder trein. Ook de sleur van de treinreiziger werd doorbroken. Die hoefde niet zijn rondje om de kerk te maken.

Wat is er gebeurd met de uitdrukking baaldagen voor ziekmelding wegens verveling? Zijn die er nog? Toch zijn ze niet verdwenen. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken zegt dat het aantal ziekmeldingen van werknemers de laatste jaren flink is toegenomen. Werknemers durven te spijbelen nu hun baan niet op het spel staat. Hoe beter het met de economie gaat, des te meer baaldagen.

    • Maarten Huygen