Avonturen in een toverhuis

Stel je voor: je ouders zijn gescheiden en je verheugt je op een lange zomervakantie bij je vader in zijn nieuwe huis in Wales. Helaas heeft hij ook je nichtje en neefje uitgenodigd, en loopt zijn nieuwe vrouw zwanger rond.

Voor Mary uit The Magician's House, een nieuwe serie die zondag bij RTL4 te zien is, is dit geen reden om gelukkig rond te lopen. Zelfs het geheimzinnige Golden House, waarin haar vader woont, en de dieren uit het bos - die volgens nichtje Alice kunnen praten - maken haar niet vrolijker.

Op die gemoedstoestand weet leerlingtovenaar Matthew Morden handig in te spelen. Hij leeft ook in Golden House, maar dan in het verleden en ook hij is ontevreden. Zijn meester, Steven Tyler, probeert het bos en de vallei waarin Mary en haar familie wonen, te beschermen tegen kwade invloeden. Stropers willen dassen vangen, en er gebeuren allerlei vreemde dingen. Met behulp van een gouden bol reist de meester naar het heden om de hulp van de kinderen te vragen. Zij moeten zijn nieuwe leerlingen worden en de vallei redden van de ondergang.

Matthew vindt het oneerlijk. Hij is immers ook een goede tovenaar, en waarom mag hij dan niet helpen? Door vrienden te worden met de ontevreden Mary probeert Matthew de plannen van zijn meester te dwarsbomen. Hij steelt het goud van zijn meester en stuurt zijn pratende rat naar het heden om te zorgen dat Mary in haar onaardige bui blijft.

Magician's House is een van de spannendste (jeugd)series die de Britse omroep BBC in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Het verhaal is gebaseerd op een boek van de Engelse schrijver William Corlett, dat helaas niet in het Nederlands is verschenen.

Het tweede boek van Corlett is ook verfilmd, en RTL4 zal meteen na deel twaalf van de eerste serie, ook de tweede serie uitzenden. Daarin weet Matthew Morden zijn meester helemaal een hak te zetten door zelf naar het heden te reizen en zijn eigen achterkleinkinderen met hun snode plannen te helpen.

The Magician's House, zondag, RTL4, 12.10-12.35u.

    • Titia Ketelaar