`Ajax is met een kwaliteitsslag bezig'

Arie van Eijden keerde vorig jaar terug van de KNVB naar Ajax. Als algemeen directeur kreeg hij de taak de club uit het slop te halen. ,,Ik heb het gevoel dat we met een kwaliteitsslag bezig zijn'', zegt Van Eijden aan de vooravond van Ajax-PSV.

Voetbal en verzakelijking. Het zijn twee begrippen die sinds de beursgang bij Ajax steeds meer door elkaar gingen lopen. De NV leek belangrijker te worden dan de vereniging. Algemeen directeur Arie van Eijden probeert van Ajax weer een voetbalbolwerk te maken. Daarbij uiteraard in grote mate geholpen door onder meer trainer Co Adriaanse en technisch directeur Leo Beenhakker.

Tien jaar geleden werd oud-voetballer Van Eijden (Ajax, RCH) nog door de ledenraad als lid van Ajax geroyeerd wegens zijn vermeende betrokkenheid in de zwart-geldaffaire. Vorig jaar kreeg hij van de Raad van Commissarissen het verzoek om de KNVB in te ruilen voor Ajax. Enkele maanden eerder was hij gerehabiliteerd. Clubliefde dreef Van Eijden van Zeist terug naar Amsterdam. Als opvolger van Frank Kales dient hij Ajax weer de sportieve allure te geven die bij de club past. Tegelijkertijd moet de hand op de knip, want de jaarcijfers liegen niet.

Uit het jongste halfjaarbericht blijkt dat de voetbalomzet is gedaald van 28,3 naar 27,7 miljoen als gevolg van maar twee ronden UEFA Cup. Kun je daaruit afleiden dat het een `must' is voor Ajax om aan de lucratieve Champions League deel te nemen?

Van Eijden: ,,Primair staat dat je met je dagelijkse bedrijfsvoering break-even draait. Als je naar ons huidige uitgavenpatroon kijkt, moeten we inderdaad ieder jaar Champions League spelen. Maar die zekerheid heb je niet. De kans op deelname wordt in de toekomst misschien kleiner als Nederland door de resultaten van de afgelopen jaren een toegangsbewijs moet inleveren. Wij hebben er belang bij dat het UEFA Cup-toernooi dezelfde opzet krijgt als de Champions League. Daar wordt onder druk van de initiatieven voor de Euro League aan gewerkt.''

Adriaanse heeft gezegd dat hij liever vierde dan derde wordt met Ajax. Voorronde Champions League past niet in zijn voorbereiding op het seizoen.

,,We hebben daar met Adriaanse over gesproken. Die uitspraak is in de media uit zijn verband gerukt. Ajax moet altijd streven naar het hoogst haalbare. Champions League is de slagroom op het voetbal.''

Ajax presenteerde deze week de nieuwe aanwinst Ibrahimovic. Hij zou volgens Zweedse bronnen een recordbedrag van negentien miljoen gulden hebben gekost. Betekent dit dat Ajax moet bezuinigen om niet verder in de rode cijfers te komen?

,,Ik bevestig noch ontken dat wij zoveel voor hem hebben betaald. Hij drukt bovendien pas op de balans van het volgende boekjaar, dat 1 juli ingaat. Ajax hoeft niet te bezuinigen als een speler wordt aangetrokken. De operationele resultaten zijn belangrijk. Dat is je lopende rekening van baten en lasten. Die moet in evenwicht komen. Dat kan door efficiënter met de middelen om te gaan. We hebben op dit moment 59 contractspelers. Is dat wel nodig? Daar kun je misschien wél op besparen. In andere delen van ons bedrijf is het personeelsbestand ook gegroeid. Hier mag je ook best scherper naar kijken.''

Arveladze is een nieuw contract aangeboden, Machlas' toekomst lijkt minder rooskleurig. Is het financieel niet aantrekkelijk hem te verkopen?

,,Geen enkele speler hoeft bij Ajax weg. Ook Machlas niet. Nogmaals: het aan- en verkoopbeleid is niet bepalend voor het bedrijfsresultaat.''

Maar met de transfers van Dani en vooral Gr⊘nkjaer, die samen 25 miljoen gulden opleverden, konden jullie een aardig gat vullen. Gr⊘nkjaer verweet Ajax dat hij om die reden naar Chelsea moest vertrekken. Hij noemde dit `immoreel en walgelijk'.

,,Als Gr⊘nkjaer zegt dat hij achter zijn rug om is verkocht, dan roep ik: `Dat is niet waar.' Op de dag dat Chelsea zich conform de regels bij ons meldde, heb ik hem thuis gebeld. Ik kreeg zijn vriendin aan de lijn en heb haar drie nummers gegeven die hij kon terugbellen. Jesper heeft dat niet gedaan. We hebben tegen Chelsea gezegd: `Als jullie aan die en die voorwaarden voldoen, komen we er uit. Maar de speler zegt ja of nee.' Hij zou de spil worden van ons nieuwe elftal. Toen we Adriaanse vertelden wat er aan de orde was, mocht Gr⊘nkjaer wat hem betreft weg. Na twee of drie dagen is Gr⊘nkjaer, of zijn Italiaanse zaakwaarnemer Morabito, zelf met Chelsea gaan praten. Hij had afgelopen zomer al een nieuwe aanbieding van ons afgeslagen. Daaruit maakten we toen al op dat hij wegwilde. Op 22 december is hij nog naar de Arena gekomen om afscheid te nemen. Waarom doe je dat dan nog als je zo verbolgen bent? Ach, ik neem het hem niet kwalijk dat hij nukkig heeft gereageerd.''

De buitenlandse deelnemingen in Zuid-Afrika, Ghana en België kosten Ajax veel geld: 27,6 miljoen gulden. Wart vindt u daarvan?

,,Veel geld is relatief. Als je uit de deelnemingen één, twee of drie goede spelers kunt weghalen, is dat bedrag terugverdiend. Return of investment. Ik ben in een rijdende trein gestapt. Je moet deze projecten een kans geven.''

Bij Germinal Beerschot Antwerpen (GBA), waar Ajax 51 procent van de aandelen bezit, heeft een aantal bestuursleden het veld moeten ruimen. Is de rust inmiddels teruggekeerd?

,,Er was in Antwerpen sprake van verschillende culturen: mensen uit de Beerschot-hoek, die van Germinal Ekeren en daar kwam Ajax nog eens bij. Er werd niet goed gecommuniceerd, wat ten koste ging van de organisatie. De betreffende bestuursleden hebben zich teruggetrokken. Nu is er een werkwijze op papier gezet waarin staat hoe men met elkaar moet omgaan. Inderdaad is voormalig spelersmakelaar Louis de Vries nog steeds directeur. Maar hij wordt door GBA betaald en niet door Ajax. Wij kunnen iedereen wel wegsturen, maar morgen moet er weer gevoetbald worden.''

Ondanks ervaringen uit het verleden heeft Ajax de laatste jaren weer miskopen gehaald. Wat te denken bijvoorbeeld van de Noor Bergd⊘lmo, toch een keuze van de zo kritische Adriaanse. Mankeert er iets aan de scouting?

,,De scouting heeft zijn nut al vaak genoeg bewezen. Natuurlijk schiet je wel eens mis. Adriaanse heeft Bergd⊘lmo inderdaad binnengehaald. Het gaat mij te ver hem nu al geen geslaagde aankoop te noemen. Maar Adriaanse is wel voorzichtiger geworden. We zijn momenteel de scouting op een andere manier aan het structureren. Er wordt nu doelgerichter gewerkt. Als je al zes spelers hebt voor de nummer tien, hoef je niet nog een zevende te halen.''

Tot slot, wordt Ajax weer een topclub?

,,Ik heb de heilige overtuiging dat Ajax weer komt te staan waar het hoort te staan. Al zal dat met groeistuipjes gepaard gaan. Ik heb een warm gevoel bij de doorstroming van talenten als Van der Vaart, Van der Gun, Hersi en Van der Meyde. We zijn met een kwaliteitsslag bezig.''

    • Erik Oudshoorn