Aanklacht tegen Belgacom wegens diefstal abonnees

Drie concurrenten van het Belgische telecombedrijf Belgacom beschuldigen de ex-monopolist van het stelen van internetabonnees. De drie, waaronder KPN, hebben gisteren een gezamenlijke klacht tegen Belgacom gedeponeerd bij de handelskamer van de Brusselse rechtbank.

Komende woensdag heeft mogelijk al een eerste hoorzitting plaats, aldus Carlos van Nunen, de juridische adviseur van KPN's internetaanbieder in België, Planet Internet. De andere klagers zijn de internetaanbieders Wanadoo (van France Telecom) en Tiscali uit Italië.

De internetaanbieders vinden dat Belgacom in de Belgische markt voor snel (breedband) internet misbruik maakt van zijn dominante positie als voormalige monopolist. Belgacom heeft verregaande controle over het voormalige staatsnetwerk voor telefonie. Dat netwerk is nodig om ook snel internet aan te bieden. Belgacom zou wegens die dominante positie klanten kunnen wegkapen voor de neus van concurrenten.

Volgens Wanadoo vertelt Belgacom potentiële klanten van Wanadoo dat het om technische redenen niet mogelijk is om Wanadoo-diensten te leveren en levert het vervolgens wel zijn eigen snelle internetdienst Skynet.

Een woordvoerder van Belgacom bestrijdt dat het bedrijf misbruik maakt van zijn positie. ,,We hebben het vaste geloof dat onze interne procedures plaatshebben binnen de grenzen die de wet ons oplegt en als er al sprake is van zulke praktijken – en het gaat dan om geïsoleerde gevallen - dan zijn we bereid daarover te praten'', aldus de woordvoerder tegen het persbureau AP.

Ook in andere landen wordt geklaagd over de dominante positie die voormalige staatstelefoonbedrijven nog steeds hebben. In Nederland zeggen concurrenten van KPN eensgezind dat de Nederlandse ex-monopolist de afgelopen jaren volop zijn positie heeft gebruikt om andere aanbieders van snel internet te ontmoedigen. KPN zou te hoge tarieven vragen voor toegang tot zijn netwerk. KPN zelf zegt dat zijn tarieven marktconform zijn, maar Opta bepaalde onlangs dat het bedrijf doorzichtig en helder dient te maken hoe de tarieven zijn opgebouwd. De Europese Commissie heeft in januari een verordening aangenomen die ex-monopolisten dwingt hun netwerken open te stellen voor concurrenten.