VNU ziet af van uitgifte van aandelen

Uitgever VNU, bekend van Intermediair en de Libelle, ziet af van een eerder aangekondigde emissie van nieuwe aandelen voor een half miljard euro. In plaats daarvan wil de uitgever nu een lening plaatsen van ongeveer 800 miljoen euro (1,8 miljard gulden). Het gaat daarbij om `converteerbare obligaties', ofwel obligaties die op termijn kunnen worden omgezet in aandelen.

,,Gezien de huidige marktomstandigheden zien we af van een emissie'', zegt een woordvoerder. Hij doelt daarmee op de koersdaling van het aandeel VNU sinds de aankondiging van de emissie. De koers daalde van een niveau boven de 50 euro in december 2000 tot onder de 40 euro deze week. Door die koersdaling zou VNU nu veel meer aandelen moeten uitgeven om hetzelfde bedrag bij elkaar te kijgen dan vier maanden geleden, waardoor de groei van de winst per aandeel – een belangrijk getal voor beleggers – onder druk zou komen te staan. VNU heeft het geld nodig om de overname van het Amerikaanse onderzoeksbureau AC Nielsen voor 5,7 miljard gulden te betalen. Daar moet ook de verkoop van de divisie publiekstijdschriften (Libelle, Nieuwe Revu) en de educatieve uitgeverij Malmberg aan bijdragen. Die twee divisies worden geveild. VNU heeft inmiddels de eerste niet-bindende biedingen binnen. De nu aangekondigde lening van 800 miljoen euro is een optelsom van 500 miljoen van de afgeblazen emissie en 300 miljoen euro van een oude lening uit 1998 die VNU vervroegd heeft afgelost. VNU wilde vervroegd aflossen in de hoop dat beleggers de lening zouden omzetten (converteren) in aandelen. ,,Daarmee zouden we ons eigen vermogen versterken en onze rentebetalingen verminderen.''

De vervroegde aflossing is door de koersdaling mislukt, aangezien omwisselen in aandelen voor beleggers pas interessant was bij een beurskoers boven de 41,35 euro. Beleggers hebben voor 78 miljoen gulden aangeboden voor conversie, maar 672 miljoen gulden zal VNU gewoon in contanten moeten terugbetalen. ,,We verwachten dat de financiële gevolgen beperkt zullen blijven tot een extra rentelast van 1 à 1,5 miljoen euro'', aldus de woordvoerder. ,,Maar we kunnen de nieuwe obligatie waarschijnlijk tegen een lager rentepercentage plaatsen dan de oude.''