UPC: geen optiewinst Riordan

Hoeveel heeft John Riordan, de op één na hoogste manager van kabel-, telefoon- en internetbedrijf UPC, vorig jaar verdiend op zijn opties op aandelen UPC? Ruim 50 miljoen euro, zo valt op te maken uit gegevens die UPC bij de Amerikaanse beurscommissie SEC heeft gedeponeerd.

Klopt niet, liet UPC gisteravond weten. De bedragen die in het verslag van UPC in een kolommetje over de aandelenopties van de directie zijn vermeld onder de titel values realized, zijn geen gerealiseerde bedragen. Het is de waarde van de aandelen op het moment dat Riordan vorig jaar opties omzette in aandelen UPC. Maar hij verkocht die aandelen niet. Dat geldt ook voor een pakket opties op aandelen van moederbedrijf UnitedGlobalCom, ter waarde van ruim 3 miljoen dollar.

Uit informatie die UPC aan de Nederlandse beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft verstrekt blijkt dat Riordan in juni een pakketje aandelen heeft verkocht, met een opbrengst van ongeveer 2 miljoen gulden.

Een deel van de aandelen blijkt vorig jaar als zekerheid voor de terugbetaling van een lening van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs te zijn gegeven. De afgelopen weken verkocht de bank in drie transacties in totaal 350.000 aandelen.