Televisiezenders: `geen commentaar'

De voetbalclubs uit de eredivisie hebben pas één concreet bod gekregen op de televisierechten voor het pakket samenvattingen. Dat zeggen bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken. Geen van de drie tv-zenders die belangstelling hebben, wil commentaar geven op de biedingsprocedure.

Volgens ingewijden heeft alleen de NOS al een bod uitgebracht op de samenvattingen en praten SBS en RTL zowel met de clubs als met de NOS over de mogelijkheden om een deel van de samenvattingen over te nemen. SBS en RTL zouden vooral belangstelling hebben voor een soort Eredivisie-journaal laat op de avond (vrijdag tot en met maandag). Die gesprekken met de tv-zenders vinden vandaag plaats.

De onderhandelaars namens de Eredivise NV willen morgen aan de voetbalclubs een voorstel presenteren op een aandeelhoudersvergadering. De meeste partijen gaan ervan uit dat er morgen nog geen definitief besluit kan vallen.

Het pakket live duels wordt wederom verkocht aan betaalzender Canal+. Het aantal wedstrijden is wel gedaald van 68 dit seizoen tot 44 in het nieuwe contract. Canal+ wilde minder onbeduidende wedstrijden uitzenden, maar bleek wel bereid om meer te betalen dan in het oude contract.

Voor het gehele pakket, inclusief de internet-rechten en rechten van regionale uitzendingen via een kabelconcern, gaan de clubs waarschijnlijk fors minder geld binnenhalen dan vorig jaar mogelijk leek tijdens de onderhandelingen met het Zwitserse rechtenbureau AIM. Toen ging het om een contract met 150 miljoen gulden per jaar voor vijf jaar.

Nu gaat het waarschijnlijk om een bedrag ver beneden de 100 miljoen gulden per jaar voor een periode van drie jaar.