Tegenstrijdige verklaringen World Online

De nasleep van de beursgang van World Online zet zich in de rechtszaal voort. De verklaringen van getuigen zijn soms moeilijk met elkaar te rijmen.

Wie brandde zijn vingers bij het grote graaien? En wie haalde op tijd zijn handen uit het vuur? Die vragen drongen zich gisteren op in voorlopige getuigenverhoren voor één van de rechtszaken die zal worden gevoerd over World Online.

Dat de dollartekens betrokkenen afgelopen voorjaar in de ogen stonden was bekend. Maar dat beeld kreeg kleur voor de Rotterdamse rechtbank in verklaringen van voormalig financieel directeur Ruud Huisman, voormalig commissaris Joël Wyler en voormalig manager Eric Tolsma, nu zakenpartner van Nina Brink.

Wyler stak niet onder stoelen of banken dat hij erop uit was een slaatje te slaan uit de beursgang. ,,Geef ons alsjeblieft zo veel mogelijk aandelen'', was de boodschap die Wyler in de aanloop naar de beursgang verkondigde aan iedereen die het wilde horen, óók ABN Amro-bestuurder Wilco Jiskoot. Tolsma vertelde dat hij en toenmalig bestuursvoorzitter Nina Brink Wyler vlak voor de beursgang op het vliegveld ontmoetten na een vermoeiende roadshow waarin het aandeel World Online was aangeprezen. ,,Wyler vroeg niet hoe het met ons ging. Hij wilde weten hoeveel aandelen hem waren toegewezen.'' Via investeringsmaatschappij Granaria behoorden Joël en zijn broer Danny tot de institutionele beleggers die konden meedoen met de inschrijving.

Toch verbaast Wylers grote interesse in het licht van de verklaring die hijzelf eerder op de dag had afgelegd. Immers, de toewijzing van aandelen aan Granaria was voor hem niet zo belangrijk meer. Wyler had besloten de aandelen die hij kreeg door te sluizen naar een andere belegger. Zijn advocaten hadden hem een dubbelrol als commissaris en grote investeerder afgeraden, omdat hij daarmee in juridische problemen zou komen. Ook de verklaringen van Tolsma en Huisman wrongen. Oud-financieel bestuurslid Huisman legde nog eens uit dat hij kort voor de beursgang besloot af te zien van een extra, lucratieve, optieregeling, een regeling waarmee alle commissarissen hadden ingestemd. Huisman liet zich naar eigen zeggen overtuigen door onder anderen Nina Brink en zag af van de regeling, omdat die het imago van World Online zou schaden.

Maar de optieregeling van Huisman kwam wél terecht in het prospectus, een feit waarvoor tot nog toe geen verklaring is aangedragen. Manager Eric Tolsma verklaarde gisteren dat Brink haar ongenoegen over Huismans optieregeling al had laten blijken. Zij zou hem hebben doorverwezen naar de commissarissen. Kort voor de roadshow, aldus Tolsma, belde commissaris Avram Miller Brink op in Amerika om te overleggen of hij met de optieregeling van Huisman moest instemmen. Volgens Tolsma was het antwoord van Brink duidelijk: nee. ,,Ik dacht dat de zaak daarmee was afgedaan. Maar later, toen ik het prospectus las, zag ik dat er toch zaken waren opgenomen.''

De verhoren zijn gedaan op verzoek van advocaat Reinoud Imhof, die onderzoekt of hij een zaak kan aanspannen namens cliënten die bij de beursgang aandelen hebben gekocht voor het Friends and Family-programma. Imhof wil vooral weten of andere deelnemers in het programma, zoals zangeres Tina Turner, hun verplichtingen wel volledig zijn nagekomen nadat de koers in elkaar klapte. Huisman betoogde gisteren dat dit wel degelijk is gebeurd. Turner betaalde deels via de opname van reclamespots, maar die zijn nooit uitgezonden. Imhof heeft zijn net breed uitgegooid en is ook geïnteresseerd in onvolledigheden in het prospectus of transacties rondom de beursgang die niet door de beugel kunnen.

    • Michiel van Nieuwstadt