Tegendoelpunt

Postbank en telecombedrijf Telfort gaan voor de first mover advantage. In een samenwerking bieden beide bedrijven als eerste in Nederland vanaf de zomer betaaldiensten aan via de mobiele telefoon. Marktleider Postbank gaat daartoe een half miljoen wap-telefoons uitdelen.

Wap? Dat is toch dat mislukte protocol voor mobiel internet? Iedereen die wel eens heeft proberen te `wappen', gooit het toestel na een kwartiertje ergernis in de hoek. Het systeem is traag en de verbindingen meestal slecht.

Postbank gokt met de mobiele betalingen op de acceptatie van GPRS, de twaalf keer zo snelle variant van GSM. Hoewel de vijf Nederlandse mobiele aanbieders hun netwerken inmiddels gereed hebben gemaakt voor GPRS, moet de commerciële exploitatie nog altijd beginnen. Die wordt pas na de zomer verwacht. Bovendien zijn GPRS-toestellen nog nauwelijks voorhanden.

De stap van de Postbank komt nadat drie weken geleden de samenwerking tussen KPN en ABN Amro omtrent elektronisch betalen strandde. Dat biedt kansen. Misschien moeten de Postbank en ABN Amro eens met elkaar om tafel gaan zitten om van mobiel betalen snel een succes te maken. Op een nieuwe strijd zit niemand te wachten, hoewel de Postbank wel wat heeft goed te maken. Onlangs moest haar Chipper immers de aftocht blazen als dé elektronische portemonnee. De Chipknip van de concurrende banken kwam als overwinnaar uit de bus. Nu kan de Postbank weer op 1-1 komen.

    • Mark Houben