Straf voor misbruik

Een 47-jarige inwoner van Enschede is voor verkrachting en seksueel misbruik van zijn twee dochters en verschillende buurtkinderen veroordeeld tot zes jaar gevangenis en tbs. Zijn 42-jarige vrouw werd tot zes jaar cel veroordeeld. Haar 41-jarige broer kreeg een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Justitie had tegen alle drie gevangenisstraffen van twaalf jaar geëist.

De drie hebben tientallen kinderen seksueel misbruikt en een aantal daarvan onder bedreiging van geweld verkracht. Veel ouders van misbruikte kinderen reageerden verontwaardigd op het feit dat de celstraffen lager uitvielen dan geëist. De rechter achtte een aantal feiten niet bewezen. Justitie overweegt in hoger beroep te gaan.

De zedenzaak veroorzaakte twee jaar geleden veel onrust in de Enschedese wijk Boswinkel. Aanvankelijk werden alleen de dochters verdacht van het plegen van ontucht met andere kinderen. Later bleek dat ook de ouders en de oom zich hieraan schuldig maakten.

In totaal kwamen er bij de politie 75 aangiftes binnen. De 14-jarige dochter werd anderhalf jaar geleden veroordeeld tot een half jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De jongste kon door haar leeftijd (11) niet veroordeeld worden.