Staking bij NS mondt uit in ruzie tussen vakbonden

De staking bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) is uitgemond in een ruzie tussen FNV Bondgenoten en de spoorbond VVMC. Gisterochtend hebben de twee bonden overleg gehad over gezamenlijke acties volgende week. Dat overleg is mislukt.

Volgens J. Arndts, voorzitter van VVMC, wilde FNV volgende week wel gezamenlijk staken, maar is de bond teruggeroepen door de vakcentrale. FNV-bestuurder D.Ketting zegt dat FNV volgende week eigenlijk publieksvriendelijke acties wilde houden, waardoor reizigers geen kaartje hoeven te kopen. Maar deze acties kunnen alleen gevoerd worden, als conducteurs en machinisten van alle bonden hieraan meedoen. VVMC wil geen publieksvriendelijke acties, waardoor FNV volgende week mogelijk alsnog gaat staken. VVMC heeft aangegeven volgende week woensdag en donderdag zelf te gaan staken. ,,Als FNV mee wil doen, zijn ze welkom'', aldus VVMC-bestuurder H. Vankan.

VVMC wil nu aan NS een ultimatum stellen dat dinsdagavond om zes uur afloopt. Dat heeft de bond nog niet verstuurd. De bond eist dat NS akkoord gaat met de instelling van een arbitragecommsissie die een bindend oordeel geeft over het zogenoemde `rondje rond de kerk'. Maar de NS-directie stemde hier eerder al mee in.

Uiteindelijk beslist FNV Bondgenoten maandag of hun leden volgende week opnieuw gaan staken.

FNV-voorzitter L. de Waal riep zijn achterban op volgende week over te gaan op publieksvriendelijke acties.

De reizigers ondervonden vandaag opnieuw veel last van de acties op het spoor. NS schat dat vandaag 80 procent van het aantal ritten uitvalt. Volgens NS doet zo'n 50 procent van het rijdend personeel mee aan de acties. De drukte op de wegen was vanochtend iets minder dan gisteren.

De staking bij de Franse spoorwegen gaat vandaag de derde dag in. Ook daar is de `vereenvoudiging' van het werkrooster onderdeel van het conflict.