Spooktrein

Mismoedig loop ik de glibberige tegelhal in van station Leiden. De treinen staken en ik heb net de bus naar Haarlem gemist. Het is tien over half elf en de volgende bus gaat pas over een uur. Ik lig niet voor enen in bed. Verveeld loop ik naar de nacht-wc. Is het slim er nu al een gulden aan te besteden? Zal ik eerst patat kopen? Iemand opbellen?

Ik loop nog een keer naar buiten om te zien of de bus van 23.01 uur echt niet naar Haarlem gaat. Nee, die gaat maar tot Lisse. Als ik terugloop, nu in de richting van de hamburgerbalie, kijk ik gewoontegetrouw omhoog naar het aankondigingsbord van de trein. `23.05 uur Haarlem' staat er. Plagerij? Ik ga de trap op naar het uitgestorven perron. Een lege trein nadert. Er stapt een conductrice uit. Ze is van vlees en bloed.

Ik ben thuis nog voordat de bus naar Haarlem vertrekt.

    • Janneke Vonkeman