Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor Leidse onderzoekers die hebben ontdekt hoe bij veel mensen diabetes ontstaat. Verder stellen de ouders van een vorig jaar overleden 15-jarige jongen de KNWU aansprakelijk omdat het wielerparcours waarop hun zoon de wedstrijd reed niet beveiligd was. Ned.1, 20.31-20.59u.

Nova. Opnieuw aandacht voor de MKZ-crisis, en de film Thirteen Days, over de Cubacrisis, die volgende week in prèmiere gaat. In 1962 stonden de Amerikaanse president John F. Kennedy en Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov tegenover elkaar toen de Sovjet-Unie raketten op Cuba wilde plaatsen. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Talking landscapes. Eerste aflevering van een serie over het veranderende Britse landschap. Hoe komt het dat de bossen op the Weald er nog steeds zijn, terwijl er zoveel andere oude bossen zijn gekapt? BBC2, 21.00-21.30u.

Die ZDF-reportage. De Duitse Alex en Sandra zitten in Peruaanse gevangenissen een forse straf uit wegens drugssmokkel. De omstandigheden zijn er verre van humaan, en het aantal Duitse veroordeelden groeit nog steeds. Afl.: Liebe, Drogen, Frauenknast. ZDF, 21.15-21.45u.

PRAATPROGRAMMA

Studio Spaan. De linkermiddenvelder van Ajax Richard Witschge over zijn club en trainer Co Adriaanse, het doelpunt van de week en een reportage over Olympisch schaatskampioenen Marianne Timmer. Ned.3, 20.28-20.55u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met zanger en liedjesschrijver Hans Zilver en Latijns-Amerikakenner en schrijver van het rapport over Máxima professor M. Baud. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Aandacht voor de Davis Cup-tenniswedstrijd Nederland-Duitsland en een vooruitblik op de Ronde van Vlaanderen met Hennie Kuiper. Muzikale gast is Ellen ten Damme. Ned.2, 22.55-23.45u.

Bijker. Ex-provo, ex-kaasboer en ex-wethouder Roel van Duijn vertelt over zijn politieke idealen, illusies, liefdeslessen in het onderwijs en relaties. Ned.2, 0.05-0.50u.

KUNST & MUZIEK

Muziekcircus Van Zweden. Dirigent Jaap van Zweden ontvangt met het Orkest van het Oosten onder anderen de Belgische mondharmonikaspeler Toots Thielemans en de groep Volumia! Ned.2, 21.15-22.00u.

Eerste druk met Midas. Bioloog en tv-presentator Midas Dekkers praat met klinisch psycholoog Paul Emmelkamp over het boek van de Amerikaanse schrijver Lee Bear Duiveltje van de geest. De inhoud van het boek gaat over vreemde en perverse gedachten die iedereen wel eens heeft. Ned.3, 21.28-22.00u.

Stardust. Gesprek met Charlotte Rampling over Sous le sable van François Ozon en met de Franse regisseur Jean Jacques Annaud (Enemy at the Gates, Seven Years in Tibet) over het failliet van de Europese cinema. Ned.3, 23.05-23.35u.

FILM

Multiplicity (Harold Ramis, 1996, VS). In zijn drukke bestaan wordt workaholic Michael Keaton bijgestaan door maar liefst drie klonen (een ruige, een nichterige en een achterlijke). Ze bekvechten over de verdeling van de taken, waaronder het slapen met Andie McDowell. Na een uurtje is de lol eraf en begint het gebrek aan logica te knagen. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Double Team (Hark Tsui, 1997, VS). In obligate actiethriller nemen Jean-Claude Van Damme en (basketballer) Dennis Rodman het op tegen Mickey Rourke. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

. Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997, VS). Lucratieve feelgood movie over wiskundig genie annex onhandelbare verschoppeling (Matt Damon). Therapie van begripvolle Robin Williams heeft alom heilzaam effect. VRT, 21.35-23.38u.

Murder in the First (Marc Rocco, 1995, VS). Psychologisch rechtbankdrama besteedt meeste aandacht aan de relatie tussen idealistische advocaat Christian Slater en zijn bijna autistische cliënt Kevin Bacon. De laatste is na drie jaar isoleercel op Alcatraz half-krankzinnig geworden en heeft een moord gepleegd. Zenuwachtige cameravoering. Yorin, 22.05-0.20u., met reclame.

The Stranger (Fritz Kiersch, 1994, VS). Actiefilm volgt voorspelbaar western-stramien. Kathy Long als gemotoriseerde wreekster. SBS6, 23.00-0.30u., onderbroken door reclame.

. Miami Blues (George Armitage, 1990, VS). Door Jonathan Demme geproduceerde thriller biedt achter genre-buitenkant prikkelende omdraaiing van de traditionele rolverdeling tussen deugd en ondeugd. Amorele crimineel Alec Baldwin steelt pistool en penning van gekreukelde rechercheur Fred Ward. Met Jennifer Jason Leigh als blozend hoertje. Net5, 23.15-1.05u.

. Taxandria (Raoul Servais, 1994, België/Nederland/Duitsland/Frankrijk). Belgische animator Raoul (Harpya) Servais werkte 15 jaar aan zijn eerste `avondvullende' mengsel van animatie en live action: een lyrisch, surrealistisch sprookje voor groot en klein over de droomwereld van vuurtorenwachter Armin Mueller-Stahl, waar men herinnering noch vooruitgang kent. Canvas, 23.40-1.10u.

. King of Kings (1) (Nicholas Ray, 1961, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 0.07-1.24u.

Dunderklumpen (Per Ahlin, 1975, Zweden). Familiefilm combineert animatie en live action. Jongetje en zijn geit achtervolgen hun tot leven gewekte speelgoedbeesten. Morgen, Ketnet, 9.10-10.20u.

Fish Hawk (Donald Shebib, 1980, Can.). Familiedraak over vriendschap tussen jochie en alcoholische Indiaan. Morgen, SBS6, 11.30-13.10u., met reclame.

Nagesynchroniseerd: Watch Your Stern (Gerald Thomas, 1960, Engeland). ZDF, 0.35-2.00u., zwart-wit; Namu, the Killer Whale (László Benedek, 1966, VS). Morgen, ARD, 9.30-11.00u.