Racen tegen je betere ik

Vrij kort na elkaar zijn er drie zeer aan elkaar gewaagde Formule 1-spellen uitgekomen: twee voor de PlayStation 2 en één voor de Dreamcast. Het drietal betekent vooral in beeldkwaliteit een flinke stap vooruit – eindelijk op een spelcomputer de graphics van een pc met 3D-videokaart!

F1 Racing Championship (PS2, Ubi Soft, seizoen 1999) zal met name de fanatieke Formule 1-fans aanspreken, want instappen en wegrijden is er niet bij. Wil je een beetje presteren dan zul je eerst de fysica van de racewagen onder de knie moeten krijgen. De wagen die je voorgeschoteld krijgt als je de standaardinstellingen kiest gedraagt zich namelijk als een wrak karretje in de supermarkt: hij wil altijd rechtdoor, ook in de bocht. En dat in de Arcade-modus met alle stuurhulpen aan – hoezo ontmoedigend?

Een andere wagen of coureur verbetert de zaak al enigszins, want de rijstijlen van de bestuurders en de prestaties van de auto's zijn net zo verschillend als in werkelijkheid. Vooral zul je echter in de handleiding moeten duiken om uit te vinden hoe je zaken als wielophanging, bandendruk, wings en versnellingsbak per circuit moet afstellen voor maximale prestaties. Ook is het zinvol om de aangeboden rijlessen te volgen; een Formule 1-wagen is nu eenmaal geen Smart. Met name het nemen van scherpe bochten is hels moeilijk.

Laat tenslotte zeker ook niet na de time trial te rijden, want niets scherpt je geest zozeer als een duel met de ghost car die altijd je eigen snelste ronde vertegenwoordigt. Pas dan heb je het niveau om aan een Grand Prix-weekend of een compleet kampioenschap deel te nemen. Een memory card is overigens geen overbodige luxe. Niet alleen om tussentijds je vorderingen op te slaan, ook de prestaties van je ghost car kun je hierop vastleggen.

F1 Championship 2000 (PS2, seizoen 2000, Electronic Arts) is radicaal anders. Kies `race now' en je zit dankzij de uitgekiende stuurhulpen direct in een prima bestuurbare wagen. Het motorgeluid is agressiever, evenals het rijgedrag van je tegenstanders. Ook de sensatie van de beestachtige Formule 1-snelheden is veel realistischer. Electronic Arts heeft dus voor de arcade-invalshoek gekozen, al is het simulatie-element wel degelijk ook aanwezig. Je kunt bijna net zoveel instellen als bij het Ubi Soft-spel, alleen zitten die mogelijkheden enigszins verstopt om de beginnende speler niet af te schrikken. In een time trial tegen een spookwagen rijden die net zo goed is als jijzelf op je best kan echter niet, tijdritten rijd je op een circuit naar keuze tegen andere coureurs. Rijlessen ontbreken helemaal.

F1 World Grand Prix II (Dreamcast, seizoen 1999, Video System) is het spel dat de harten van de F1-enthousiasten zal stelen. Uitgever Video System kon namelijk terugvallen op de ervaring met het eerste deel, terwijl het voor Ubi Soft en EA pas hun eerste F1-spel voor de nieuwe generatie spelcomputers was. De beeldkwaliteit van F1 WGP II is het hoogst, en verder verenigt het spel eigenlijk vooral de voordelen van zijn beide concurrenten: uitstekend geschikt voor de beginner maar toch diep genoeg voor de pro, een time trial met ghost car, rijlessen, een arcade- en een simulatiemodus, one- en twoplayer-games, veel te sleutelen en zowel individuele races als een kampioenschap.

Samenvattend is het met F1 Racing Championship wel heel erg ploeteren voordat je iets presteert, terwijl F1 Championship Season 2000 aan de makkelijke kant is. Bij F1 World Grand Prix II klopt alles precies: een mooi, diep organisch spel dat nergens doorslaat.

F1 Racing Championship en F1 Championship Season 2000 zijn voor de PlayStation 2 en kosten 150 gulden per stuk. F1 World Grand Prix II is voor de Dreamcast en kost 130 gulden.

    • Rob Smit