Preparaat tegen eczeem bij baby's

Aanstaande moeders kunnen hun baby tegen eczeem beschermen door in de weken rond de bevalling capsules met een bepaald bacteriepreparaat te slikken. Daardoor halveert de kans (van 46 naar 23 procent) dat kinderen in de eerste twee levensjaren eczeem ontwikkelen.

Dat blijkt uit Fins onderzoek onder 159 moeders met een genetische aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts dat morgen in het Britse medische tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd. De onderzoekers gaven de zwangere vrouw het preparaat Lactobacillus GG, ook de baby's hebben het na de geboorte geslikt.

Lactobacillus GG bestaat uit bacteriën van de stam Lactobacillus rhamnosus. Het preparaat is een zogeheten probioticum dat wordt verondersteld invloed te hebben op de bacterieflora in de menselijke darm. Lactobacillus vermindert ook de doorlaatbaarheid van de darmwand voor voedingsmiddelen.

Bij ieder mens leeft ruim een ons bacteriën in de darmen. De micro-organismen verschaffen enkele vitaminen en verteren verder voedsel dat het menselijk spijsverteringssysteem niet verwerkt. Bij de geboorte is de menselijke darm nog steriel, maar in de eerste levensweken neemt de hoeveelheid bacteriën heel snel toe. De meeste van die bacteriën zijn afkomstig van de moeder. De verhouding waarin bacteriestammen voorkomen zou het afweersysteem van mensen met aanleg voor bepaalde huid- of luchtwegziekten zo kunnen beïnvloeden dat die ziekten niet zo snel ontstaan.

Eczeem is een huidziekte die bij jonge kinderen jarenlang bijna het hele huidoppervlak kan aantasten. De huid wordt rood en dun, het kind heeft vreselijke last van jeuk, en er kunnen makkelijk zwerende bacteriële ontstekingen op ontstaan. Zalven met corticosteroïden onderdrukken de huidziekte effectief, maar hebben als nadeel dat bij overvloedig gebruik de huid gedurende het leven dun en kwetsbaar wordt. Eczeem komt vooral voor bij kinderen in families met een zogeheten atopische constitutie, die genetisch vatbaarder zijn voor eczeem, astma en hooikoorts. In Finland heeft ongeveer 1 op de 5 kinderen last van eczeem.