Parttime

Sylvia van Manen (43) deelt een huisartspraktijk te Engelen

Aantal patiënten: 2.350

Bruto praktijkinkomsten ƒ294.599,66

Netto winst praktijk ƒ147.142,92

Totaal bruto inkomen (2 banen) ƒ127.365,00

Netto inkomen ƒ34.000,00

,,De best denkbare arbeidsongeschiktheidsverzekering – de AOV – heb ik al: parttime werk. Dat is wel duur. Mijn collega en ik delen wat overblijft van de praktijkinkomsten, formeel bezetten we samen één formatieplek. Verzekerings- en pensioenpremies kunnen we niet door tweeën delen. Dat betekent dat ik hoge lasten heb, op een half inkomen. In '99 betaalde ik 16.000 gulden pensioenpremie en 4.300 gulden AOV, dit jaar zelfs 11.000 gulden.

,,De reden dat ik naast mijn praktijk voor andere artsen ben gaan waarnemen, is puur financieel. Ik heb ongeveer duizend uur waargenomen, vooral voor fulltimers. Dan ben ik thuis 's avonds en 's nachts telefonisch beschikbaar voor consulten en eventueel visites. Nu denk je misschien: waarom niet een dagje extra werken in je eigen praktijk? Dat zou ik ook het liefst doen, maar dat wil de verzekering niet betalen.

,,Nu werk ik er officieel twintig uur per week en je haalt toch de meeste lol uit je eigen praktijk, doordat je je patiënten zo goed kent. Ik heb het gevoel dat ik veel werk verricht dat ik niet terugzie in mijn inkomen. Bezuinigen op praktijkkosten zit er niet in. Als ik inkoop, kies ik zeker niet de duurste spullen uit. En de hoogste postenkosten zijn onveranderlijk. We betalen bijvoorbeeld ruim 22.000 gulden hypotheek voor 150 vierkante meter en onze parttime werkende assistente kost 49.000 gulden. Ik zou zelf kunnen gaan schoonmaken – scheelt 8.500 gulden.''

Interview: Rentsje de Gruyter

    • Rentsje de Gruyter