Orange doet het beter dan verwacht

Alle doemscenario's ten spijt doet het Franse mobiele telecomconcern Orange het aan de beurs helemaal niet zo slecht. Na het dieptepunt van 8,02 euro in maart is de koers nu hoger dan de introductiekoers van 10 euro in februari. De aandelen van het Britse Vodafone zijn daarentegen sinds de beursgang met ongeveer 10 procent in waarde gedaald en die van het Spaanse Telefonica Moviles zelfs met zo'n 20 procent.

Orange onderbouwde zijn agressieve groeiverwachtingen vorige maand met goede resultaten, waardoor sommige analisten hun schuldprognoses naar beneden hebben bijgesteld. Beleggers zijn ook opgelucht dat MobilCom, het met veel vreemd vermogen geïnjecteerde Duitse telecomconcern waarin Orange een belang van 28 procent heeft, zojuist een financieringsbijdrage van Nokia en Ericsson bemachtigd heeft. De zorgen over de relatie tussen Orange en MobilCom zijn daarmee nog niet verdwenen. Maar het lijkt erop dat vooral het moederbedrijf van Orange, France Telecom, zal moeten bijspringen als MobilCom in de problemen komt.

De koers van Orange wordt ook opgekrikt door technische factoren. Onmiddellijk na de beursgang waren de aandelen kunstmatig onder druk komen te staan doordat hedge funds op een lagere koers speculeerden. Maar de indruk dat de beursgang van Orange mislukt is, is aan het veranderen. De speculanten dekken nu hun posities af en richten zich op andere aandelen, getuige de koersduikeling van Telefonica Moviles. Orange heeft ook te horen gekregen dat het wordt opgenomen in de Cac-40 index van leidende Franse aandelen.

Toch blijft het bezit van aandelen-Orange gezien de onzekere toekomst van de mobiele telefonie een gok. Orange wordt verhandeld op een niveau van 14 maal de winst van komend jaar vóór rente en belastingen, tegen een niveau van 12 maal de winst voor marktleider Vodafone. Die verhouding lijkt redelijk, omdat Orange betere groeivooruitzichten heeft dan zijn rijpere concurrent. Beide concerns torenen hoog boven hun branchegenoten uit. Als beleggers belangen willen nemen in de Europese mobiele telefonie, kunnen ze beter niet op één paard gokken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly