Onderzoek voeding bij zwangeren

Radboud (AZN) gaan onderzoeken welke invloed voeding heeft op een goed verlopen zwangerschap. De onderzoeksters denken dat een ongezond voedingspatroon de kans op zwangerschapscomplicaties aanzienlijk beïnvloed.

In het huisorgaan Radbode van het AZN stellen dr. R. Steegers-Theunissen en drs. S. de Weerd dat bekend is dat dieren in een slechte conditie weinig kans maken op gezonde nakomelingen. Uit eerder onderzoek onder vrouwen met een verhoogd risico op complicaties is al gebleken dat hun voedingsstatus te wensen overliet. Veel van die vrouwen dachten van zichzelf dat zij gezond aten, maar dat bleek maar voor minder dan de helft van de groep te gelden.

Volgens de onderzoeksters krijgen Nederlandse vrouwen meer dan voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten binnen. Met vitaminen en mineralen is het veel slechter gesteld. ,,Fast food'' is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier van vet en eiwitten. Veel eiwitten zorgen in het lichaam voor de aanmaak van een stof, die een grotere kans geeft op een kind met een open ruggetje of schisis. Om het teveel aan eiwitten af te breken is foliumzuur en vitamine B12 nodig. Juist die stoffen krijgen veel vrouwen via de voeding te weinig binnen. De Weerd gaat met hulp van twee diëtisten ongeveer honderd vrouwen over hun voeding en hun leefstijl ondervragen. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting volgend jaar bekend.