Océ waarschuwt dat winst dit jaar zal tegenvallen

Océ (printers en kopieermachines) verwacht over het hele jaar een lagere winst dan eerder was aangekondigd. In reactie kelderde het aandeel vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met ruim 13 procent tot 13,55 euro.

,,Als de economische omstandigheden niet verder verslechteren, zal in 2001 dezelfde winst worden geboekt als in 2000'', aldus Océ vanmorgen in een persbericht. De nettowinst bedroeg vorig jaar 152 miljoen euro.

Het Venlose Océ heeft de nettowinst in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar zien dalen met 13 procent tot 28,1 miljoen euro (62 miljoen gulden) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de omzet de afgelopen maanden tot 775,6 miljoen euro, vergeleken met 723,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2000.

Dat heeft Océ vanochtend bekend gemaakt. Beleggers reageerden teleurgesteld. Ook het resultaat voor afschrijvingen en rente (Ebitda) is in het eerste kwartaal gedaald tot 105 miljoen euro, ten opzichte van 109,6 miljoen euro in dezelfde periode van het jaar daarvoor. De verkoop van printers en kopieermachines valt de laatste tijd tegen als gevolg van het economische klimaat. Klanten stellen hun orders uit. Vooral in Europa en de Verenigde Staten blijven de verkopen achter, mede door de prijzenslag die woedt met grote concurrenten zoals Xerox.

Het orderboek was aan het begin van het jaar goed gevuld, zo zei bestuursvoorzitter R. van Iperen eerder dit jaar bij de presentatie van de resultaten over 2000. De teleurstellende printerverkoop werd ruimschoots gecompenseerd door hogere inkomsten uit dienstverlening en de verkoop van software, aldus Océ vanochtend in een persbericht.

Océ verwacht dat de winst in het tweede kwartaal verder zal dalen, ook omdat de kosten voor de introductie van nieuwe printermodellen hoger zullen zijn dan vorig jaar. De resultaten zullen zich in het derde kwartaal herstellen, zo verwacht de printerfabrikant. Vanaf die periode zullen de nieuwe modellen bijdragen aan de resultaten.

Bestuursvoorzitter Van Iperen heeft het afgelopen jaar leiding gegeven aan een reorganisatie van Océ. Daarbij zijn fabrieken gesloten en is het bedrijf zich meer gaan richten op de groeimarkt van de digitale apparaten.

In het afgelopen jaar is het aandeel Océ licht gedaald, met 1,3 procent. Tot nu toe heeft Océ dit jaar een koersdaling laten zien van bijna acht procent.