Nieuwe uitgever zoekt naïeve schrijvers

Het tijdperk van de naïeve literatuur is aangebroken, meldde de nieuwe uitgever TSP (Titanic Self-Publishing) onlangs via een advertentie in het tijdschrift De journalist. Het bedrijf gaat tegen betaling boeken uitgeven, onder het motto `Beter een grote Naïeve Schrijver dan een Kleine Mulisch'.

Op de website titanicpublishing.com blijkt het bedrijf voornemens om in het jaar 2012 een lint te draperen over het wrak van het dan 100 jaar eerder op een ijsberg gelopen cruiseschip Titanic. Op de site is verder ruimte ingeruimd voor een doorlopende enquête over de vraag wie de beste Nederlandse schrijver is, waarin Harry Mulisch met 33 procent voorlopig de lijst aanvoert, gevolgd door W.F. Hermans (27,6%) en Gerard Reve (15,4%), Jan Wolkers (14,6%) en Hella Haasse (13,0%).

Het belangrijkste deel van de website is echter de plaats waar auteurs hun manuscript kunnen aanbieden. Na betaling van 3500 gulden drukt Titanic er dan honderd exemplaren van. De helft daarvan gaat naar de auteur, de rest wordt verspreid over een aantal boekhandels, om de commerciële mogelijkheden van de titel te peilen. Ook kunnen naïeve schrijvers – of zij die dat menen te zijn – tien pagina's manuscript laten beoordelen aan een nog nader samen te stellen tienkoppige jury, die het werk vervolgens een cijfer zal geven. Daarvoor moet wel 200 gulden worden betaald.

Die mogelijkheid tot beoordelen onderscheidt Titanic Self Publishing van andere vanity presses, zegt Hans de Wit, een van de oprichters. ,,We leggen graag een parallel met de naïeve schilderkunst, die ook niet goed wordt beoordeeld aan de hand van de gebruikelijke criteria. Een positieve beoordeling van onze jury kan een schrijver een betere entree geven, een binnenkomst met een serieuze aanbeveling.'' De nieuwe uitgeverij hoopt kort na de zomer de eerste boeken te drukken.

    • Arjen Fortuin