Natuur verslaat Love Parade

Berlijn is in rep en roer. Raakt de Duitse hoofdstad werkelijk de populaire Love Parade kwijt? Al jaren trekt Berlijn op 14 juli ruim een miljoen jongeren, die een dag lang op `techno-bites' door de stad dansen. Maar dit jaar hebben natuurliefhebbers de organisatoren van het techno-feest een hak gezet.

De actiegroep `Red de grote Tiergarten' had bij het stadbestuur al vroeg een verzoek ingediend om op 14 juli een demonstratie te houden en kreeg daarvoor deze week toestemming. En de demonstratie van de natuurbeschermers vindt precies plaats op de route van de Love Parade, op de Strasse des 17. Juni die langs het grote park Tiergarten loopt. De organisatoren van de Love Parade waren met hun aanvraag een maand te laat.

De techno-party is de groenliefhebbers al jaren een doorn in het oog. De Ravers klimmen niet alleen in lantaarnpalen, maar ook in bomen. Ze trappen bloemenperken plat, vernielen gras, verjagen dieren, plassen het park onder en laten na afloop tonnen afval achter, klagen de natuurbeschermers. ,,Dit is een etappe-overwinning'', juichte de gepensioneerde Hans-Heiner Steffenhagen van `Red de grote Tiergarten'. ,,Wij zijn geen tegenstanders van de Love Parade, we willen alleen dat Tiergarten behouden blijft''.

De organisatoren, technoclubs, hoteliers, de toerismebranche en politici zijn onaangenaam verrast. Het schrappen van de Love Parade is een economische strop en een deuk voor het imago van Berlijn, dat zich met het jaarlijkse technofeest graag presenteert als een bonte stad voor dynamische jongeren. Uit heel Europa en zelfs Amerika reizen jongeren voor de parade naar Berlijn. Bovendien levert de Love Parade de stad zo'n 250 miljoen mark op.

De organisatie van de techno-party overweegt juridische stappen tegen Berlijn. Het stadsbestuur heeft 21 juli als alternatieve datum aangeboden of de Love Parade moet een andere route nemen: van de Ernst Reuter-Platz naar de Siegessäule en Urania in West-Berlijn of de Karl Marx-Allee in het Oosten. ,,Als er geen akkoord komt, is dat een ramp voor Berlijn'', denkt Karl Weissenborn van de Vereniging voor Hotels. Hij is bang dat Berlijn verwordt tot een provinciestad. Hannover, Hamburg en Frankfurt staan al te trappelen om de Love Parade onderdak te verlenen.