Koersval Océ na waarschuwing over jaarwinst

Printerfabrikant Océ is vanochtend een zesde van zijn waarde kwijtgeraakt na een waarschuwing dat de winst dit jaar zal tegenvallen. Halverwege de ochtend was de koers bijna 16 procent gedaald tot 13,25 euro. De Midkap-index van middelgrote beursfondsen, waar Océ deel van is, verloor vanochtend 1,6 procent op een niveau van 543 punten. De AEX-index met de 25 hoofdfondsen stond aan het einde van de ochtend op een verlies van 0,6 procent, op 550 punten.

Aanvankelijk steeg de AEX-index vanochtend direct na opening met meer dan één procent onder invloed van de koersstijgingen op de Amerikaanse beurzen gisteren: een plus van 4 procent voor de Dow-Jonesindex en 9 procent voor Nasdaq. Technologiefondsen als UPC, KPN Qwest en Getronics openden allemaal 5 procent hoger dan de slotkoers van gisteren.

Een uur later was de sfeer veranderd. Het koersgemiddelde stond op een winst van slechts 0,33 procent en UPC en KPN Qwest stonden op een verlies van respectievelijk 2,7 en 3,7 procent. Getronics stond nog wel op bijna 4 procent winst. Weer twee uur later stond de AEX op een verlies van 0,3 procent. UPC en KPN Qwest lieten op dat moment een daling zien van 9,7 en 6,1 procent. Koersen in de technologiesector lieten een wisselend beeld zien. In tegenstelling tot UPC en KPN Qwest stegen de koersen van Philips en chipmachinefabrikant ASM Lithography wel. Philips stond aan het eind van de ochtend op 30,11 euro, ASML op 24,56 euro. Telecombedrijf Versatel verloor vanochtend ruim 10 procent en sloot de ochtend op 3,90 euro.

Ook bij financiële fondsen was vanochtend geen klare lijn te ontdekken. ABN Amro verloor 0,7 procent op 21,43 euro, Fortis verloor 1,68 procent op 29,22 euro. De koers van ING daalde marginaal tot 74,43 euro. Aegon was juist de grootste stijger onder de hoofdfondsen. De koers van het aandeel steeg met 2,72 procent naar 33,60 euro.

Beleggers waren vanochtend ook in afwachting van de banencijfers die vanmiddag in de Verenigde Staten bekend worden gemaakt. Bij tegenvallende cijfers zou de Federal Reserve, zo redeneren de financiële markten, een aanleiding kunnen zien de rente binnenkort opnieuw te verlagen.

Beleggers in Tokio hebben lauw gereageerd op de hervormingsplannen van de overheid. De Nikkei-index kwam in de loop van de dag nauwelijks van zijn plaats en sloot 0,02 hoger op 13.384 punten. Japanse banken hebben de afgelopen jaren aandelen aangenomen als onderpand voor leningen. Dat onderpand steeds minder waard geworden. De overheid voorziet nu in een fonds dat de banken moet helpen hun financiële positie te versterken. De minister van Economische Zaken sprak van ,,een verloren decennium'', met een jaarlijkse groei van nauwelijks meer dan 1 procent.

In New York behaalde de Nasdaq de op twee na grootste percentuele winst ooit met een koersstijging van 8,92 procent naar 1.785 punten. De Dow Jones steeg 4,23 procent naar 9.918 punten. De Europese beurzen reageerden nauwelijks op de Amerikaanse koersstijgingen. De FTSE in Londen daalde met 0,5 procent naar 5.593 punten. In Frankfurt daalde de DAX naar 5.26 punten, een verlies van 0,8 procent. De CAC-index in Parijs steeg met 0,3 procent naar 5.143 punten.