`Katten zijn geen prutacteurs!'

De kat Billy vertelt over zijn rol als `tante Moortje' in de film `Minoes' en de spanningen bij de opnames.

,,Het is haat en nijd op de filmset, dat kan ik u wel verzekeren. En zeker na wat actrice CARICE VAN HOUTEN in deze krant over ons kattenacteurs durfde te beweren is de sfeer volledig verpest. Dat ze door een van ons in haar neus is gebeten, is niet voor niks.' Dat zegt de kat BILLY (artiestennaam JIMMY) die een hoofdrol vervult in de film MINOES, over een kat die in een vrouw verandert, naar een boek van ANNIE SCHMIDT. De filmopnamen zijn nog bezig, maar van de kant van de katten die een belangrijke rol in de film spelen, loopt de samenwerking met menselijke acteurs niet meer zo soepel.

Dat komt, aldus Billy, door een uitlating van actrice Van Houten, onlangs in een interview in deze krant, over haar rol als Minoes. Zij zei, op de kunstpagina: ,,In Minoes ben ik de hele tijd omringd door katten, terwijl ik niet zo van katten hou, ik ben er zelfs allergisch voor. Katten zijn de slechtste acteurs die er zijn, ze doen nooit wat je wilt. Als ik een scène met ze speelde, stond een leger aan kattentrainers er omheen met belletjes en snoepjes `Poekie Poekie' te roepen. Alles draaide om die katten, mijn spel werd genegeerd. Dat vond ik wel eens irritant.'

Billy blaast weer als de passage voorgelezen wordt: ,,Ja, wat zeg je me daarvan! KATTEN ZIJN DE SLECHTSTE ACTEURS DIE ER ZIJN, zegt ze ijskoud. Nou vraag ik je. Dat hele stukje is al zo kattig tegen ons poezen, maar die belediging slaat alles. En hoe speelt ze zelf dan, hè? Scène na scène moet over. Want ze kan niet goed aan een boom krabben. Ze kan niet goed miauwen! Een beetje overtuigend een visgraat uit de vuilnisemmer snaaien, ho maar. En springen uit een raam of van een plat dak? Durft ze niet! Daar moet een stuntvrouw voor komen. Nou vraag ik je. In de scènes op het dak is ze helemaal waardeloos,' onthult een boze Billy.

,,Neussie neussie doen met een van de allerliefste poezen op de set, vindt ze eng', vervolgt Billy, ,, Noem je dat nou professioneel? Zo kun je toch niet werken? Er is al schande van gesproken in KATTENBAK, het café voor acterende poezen. Er werd zelfs gesproken van een kattenstaking bij Minoes. Maar dat hebben we afgeblazen. Alle mensen zijn acteurs van likmevestje, en bovendien: dan zou de film niet doorgaan, en daar zouden de kinderen de dupe van worden. Dat is onkats. We werken wel door, maar laten mevrouw Van Houten duidelijk merken hoe wij over haar denken, na wat ze allemaal over ons gezegd heeft.'

Billy schudt zijn witte haren.

Graag wil de sterkat, die ook al schitterde in verschillende reclamefilms, vertellen over de rol die hij in de film Minoes van regisseur BURNY BOS speelt. ,,Ik speel de rol van tante Moortje in de film. Je moet weten dat Minoes eigenlijk een poes is. Nadat zij en haar kattenzus afval uit een chemische fabriek aten uit een vuilnisbak, is ze veranderd in een mens, en gaat wonen bij een journalist van de KILLENDOORNSE COURANT, ene TIBBE. En wij katten willen graag dat Minoes weer terugverandert in een kat, want een mens zijn, dat is maar niks. Namens de kattenfamilie spreek ik haar toe, ik heb tekst, jazeker. Het is een rol met diepgang. Minoes zegt dat ze niet zeker weet of ze wel weer kat wil worden, ze wil lie ver mens blijven. `Stapelgek ben je,' zeg ik dan, als tante Moortje, `Je enige kans, je laatste kans om weer een ordentelijke kat te worden. En jij weet niet zeker of je wil!' Dat moet ik tegen die Mevrouw Van Houten zeggen. Al mijn hoon kan ik dan in mijn stem leggen, heerlijk is dat,' aldus Billy.

Over het script en het verhaal van Annie Schmidt is Billy uitermate tevreden. ,,Die vrouw kon zich tenminste goed inleven in een kattenrol. Ze heeft nog op handen en voeten door tuinen gekropen om te voelen hoe dat is, kat zijn.'

Billy is ook zeer tevreden over de kattenbegeleiders bij de film, en zijn hotel, Hotel Keijser in Amsterdam, waar hij als ster logeert: ,,Ik word er in de watten gelegd, zoals een ster-kat dat verdient.'

Of Billy en de andere katten ook aanwezig zullen zijn bij de première van Minoes in december dit jaar? ,,Dat weet ik nog niet. Maar als ZIJ gaat kom ik zeker niet,' zegt Billy. ,,Misschien wilt u mij nu alleen laten, het is tijd voor mijn schoonheidsslaapje.'

De film `Minoes'gaat in december in première

    • Paul Steenhuis