Kamer & huwelijk

ZO LANG ALS het land bezig was met de relatie tussen kroonprins Willem-Alexander en zijn Argentijnse vriendin Máxima Zorreguieta, zo kort sprak de Tweede Kamer er gisteren over – toen zij er eindelijk van zichzelf over mócht spreken. De uitkomst van het debat stond daarbij al van tevoren vast. Er was volop steun voor de minister-president voor de wijze waarop hij de netelige kwestie had aangepakt, en de nog in te dienen toestemmingswet voor het huwelijk zal kunnen rekenen op overweldigende steun. Daarmee deed de Tweede Kamer haar naam van volksvertegenwoordiging alle eer aan. De stemming in het land is, sinds afgelopen vrijdag de verloving tussen Willem-Alexander en Máxima werd bekendgemaakt, immers niet anders.

Dat zodra het koningshuis in het geding is de publieke opinie een zeer disciplinerende uitwerking heeft op de Tweede Kamer, bleek gisteren wel tijdens het debat. De kritische vragen over de gang van zaken in de aanloop naar de verloving werden ruimschoots ondergesneewd door lof aan het adres van de premier. Zo'n weinig kritische houding van de meerderheid van de Tweede Kamer klemt des te meer als diezelfde Kamer ervoor heeft gekozen zich tijdens de voorbereidingen afzijdig te houden en de premier het volle vertrouwen te geven. In zo'n geval is een ruimschootse verantwoording achteraf op haar plaats. Kok koos er echter voor sommige vragen niet te beantwoorden en werd daar niet verder op aangesproken.

Zo zal, naar te vrezen valt, het wachten blijven op `een nieuwe Fasseur', die over tientallen jaren uit de doeken zal doen hoe in het begin van de 21ste eeuw de politiek verantwoordelijken en het koningshuis nu werkelijk met elkaar verkeerden toen de kroonprins zijn keuze had kenbaar gemaakt voor de dochter van een omstreden vader.

NADAT DE TWEEDE Kamer zich tevreden had getoond dat vader Zorreguieta niet op het huwelijk aanwezig zal zijn en het probleem daarmee was opgelost, werd het debat op haast klassieke Haagse wijze voortgezet. Er werd niet meer achteruitgekeken, maar naar voren geblikt. Dus draaide het debat in de Tweede Kamer uiteindelijk alleen nog maar om de vraag bij welke toekomstige gelegenheden de schoonvader nog meer niet aanwezig zou mogen zijn. Waarmee de Kamer haarfijn aangaf dat het `schoonvaderprobleem' nog allerminst is opgelost, maar steeds boven de verbintenis zal blijven hangen. Het is het probleem dat louter is ontstaan als gevolg van de keuze die de kroonprins heeft gemaakt.