Jordi Cruijff brengt Alavés bijna in finale

Alavés is na de 5-1 overwinning op Kaiserslautern vrijwel zeker van een plaats in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. In de andere halve finale speelden Barcelona en Liverpool gisteravond met 0-0 gelijk.

In Alavés leidde de thuisclub bij rust al met 3-0. De Baskische club kreeg van de Noorse scheidsrechter Pedersen niet minder dan drie strafschoppen, die alle werden benut. Jordi Cruijff speelde een hoofdrol: hij was betrokken bij twee van de drie penalty's. Zelf maakte hij het derde doelpunt. Kaiserslautern, dat Basler door een komende schorsing moet missen bij de return, scoorde eveneens uit een strafschop. In de kwartfinale schakelden de Duitsers PSV uit.

Kaiserslautern had de wedstrijd in de beginfase goed onder controle. Na twintig minuten bracht de Noorse arbiter Pedersen leven in het vlakke duel. Hij schonk de thuisploeg een strafschop na een vermeende overtreding van Ramzy op Cruijff. De Roemeen Contra schoot van elf meter raak, 1-0. Tien minuten later deed hij dat opnieuw. Weer voelde Kaiserslautern zich benadeeld. Vlak voor de rust bouwde Cruijff de voorsprong uit tot 3-0.

Na de rust leverde een overtreding van Basler op de excellerende Cruijff de thuisploeg opnieuw een strafschop op. Deze keer was Alonso aan de beurt om doelman Koch te passeren, 4-0. Kort daarna mocht ook Kaiserslautern het eindelijk een keer van elf meter proberen. Harry Koch, de man die ook tegen PSV in de eerste wedstrijd een strafschop benutte, maakte geen fout, 4-1. Invaller Magno, koud vier minuten in het veld, tilde in de slotfase de eindstand naar 5-1.

Barcelona liep zich in eigen stadion stuk op een muur van verdedigers. Veel meer dan het afstoppen van de tegenstander deden de Engelsen niet. In Nou Camp bleef het daarom 0-0. Barcelona speelde met vier Nederlanders, Kluivert, Cocu, Overmars en De Boer. Reiziger, de club dreigend met een vertrek naar Engeland, was onvoldoende fit om te spelen. Zenden, recentelijk in Oranje nog basisspeler, zat op de bank. Hij kwam pas in de laatste fase voor Overmars.

Liverpool moest het doen zonder zijn spelmaker, de enkele maanden geleden van Barcelona overgenomen Litmanen. De Fin, oud-Ajacied, brak onlangs in de interland met Engeland zijn pols. Mede daardoor kwamen de Engelsen, met in het doel Westerveld, niet in hun normale spel. Ze volstonden voornamelijk met verdedigen. Dat ging Liverpool, met oud-Willem II'er Hyypia als leider van de defensie, goed af. Barcelona had een overwicht, maar kreeg vrijwel geen kansen.

Beide helften gaven eenzelfde beeld. Barcelona in de aanval, Liverpool in de verdediging. Slechts drie keer was sprake van een dreigende situatie voor het doel van Westerveld, steeds gecreëerd door een landgenoot van de doelman. Twee keer bij een schot van Cocu, één keer bij een inzet van Kluivert.