Japanse premier kondigt nu echt aftreden aan

De Japanse premier, Yoshiro Mori, heeft vandaag formeel zijn aftreden aangekondigd. Naar verwachting zal het parlement binnen een maand een nieuwe premier kiezen. Mori had eerder al gesuggereerd dat hij zal aftreden, maar in het openbaar had hij steeds ontkend. Vandaag stelde hij dat het ,,noodzakelijk is dat een nieuwe regering het vertrouwen in de politiek herstelt''. Mori is een jaar premier geweest en viel vooral op door politieke blunders.

Binnen Mori's Liberaal Democratische Partij woedt momenteel een machtsstrijd over de opvolging. De belangrijkste kandidaten die in de Japanse media worden genoemd zijn oud-premier Ryutaro Hashimoto, voormalig secretaris-generaal Hiromu Nonaka en de rebel Junichiro Koizumi, vooral bekend door zijn zeer omstreden plan voor de privatisering van de Japanse rijkspostspaarbank.

De LDP kiest op 24 april een nieuwe voorzitter, die daarmee tevens kandidaat voor het premierschap wordt. Gezien de meerderheid van de regeringscoalitie in het parlement zal deze kandidaat zonder problemen de nieuwe premier worden van Japan.