Israël bestookt doelen Gazastrook

Israëlische helikopters en tanks hebben vannacht en vanmorgen vroeg in reactie op Palestijnse mortierbeschietingen Palestijnse doelen in de strook van Gaza aangevallen. Volgens Israël hebben de Palestijnen het afgelopen etmaal tussen de 16 en 20 mortiergranaten afgevuurd op nederzettingen in de strook van Gaza en op een Israëlisch militair kamp nabij de kibboets Nahal-Oz, op Israëlisch grondgebied tegenover de Gazastrook.

Israël maakt geen melding van slachtoffers. Daarentegen werden vijf Palestijnse politieagenten vannacht gewond bij de Israëlische aanvallen op twee kleine kazernes van de speciale Palestijnse strijdkrachten. Ook werd een elektriciteitscentrale ten noorden van de stad Gaza beschadaigd, waardoor tienduizenden Palestijnen zijn verstoken van elektriciteit.

De minister van Binnenlandse Veiligheid, Uzi Landau, heeft vanmorgen gezegd dat Israël de Palestijnse leider Yasser Arafat als een oorlogsmisdadiger moet beschouwen. In het recente verleden heeft Ariel Sharon, voordat hij premier werd, Arafat ook als een oorlogsmisdadiger bestempeld. Dat zou er volgens commentatoren op kunnen wijzen dat Israël de eigen bevolking en de internationale gemeenschap voorbereidt op een mogelijke aanslag op de Palestijnse leider. In Israëlische media wordt Arafat verantwoordelijk gehouden voor de planning en het uitbreken van de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand. Minister Landau, een extreme nationalist van Likud, zei vanmorgen ook dat Israël Palestijnse leiders die opdracht geven tot anti-Israëlische terreur niet moet ontzien.

Minister van Defensie Fuad Ben Eliezer heeft vanmorgen in een vraaggesprek met een krant gezegd Arafat nog steeds als een partner voor vredesoverleg te beschouwen. Dat is ook de opvatting van minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren voor uitbreidingsplannen van Israëlische nederzettingen in bezet gebied ,,provocerend'' en ,,opruiend'' genoemd. Washington is ook ontstemd over de beschieting in de nacht van woensdag op donderdag van een konvooi waarin kopstukken van Palestijnse veiligheidsdiensten na gesprekken met Israëlische collega's naar Gaza terugkeerden.