Informant Kris J. krijgt 12 jaar cel

De man die volgens justitie jarenlang werkte als informant van het IRT-politieteam, is vandaag in Haarlem veroordeeld tot een straf van twaalf jaar en een miljoen gulden boete wegens grootschalige drugshandel.

De 39-jarige Krishnapersad J. is volgens de rechtbank ook gestraft, omdat hij de ,,onmiskenbare leider'' is van een criminele organisatie. Ook wordt hem het omkopen van voetballers en illegaal gokken verweten. De straf is conform de eis van de officieren van justitie G.Sta en M. Koelewijn.

De rechtbank vond eigenlijk dat Kris een nog hogere straf verdiende. Die werd echter niet opgelegd omdat de rechters het openbaar ministerie verwijten dat zij hebben bekendgemaakt dat Kris informant van de politie was. Zeven medeverdachten zijn ook veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen en hoge boetes.

Kris werd vervolgd in opdracht van de politiek. Uit onderzoeken van de Kamer was gebleken dat hij niet alleen als informant van de politie transporten van marihuana organiseerde, maar ook dat hij voor eigen gewin grote partijen cocaïne zou hebben ingevoerd vanuit Colombia. Voor deze feiten is Kris conform de eis van het openbaar ministerie vrijgesproken. Justitie kon het `dubbelspel' van Kris niet bewijzen.

De straf van twaalf jaar is voornamelijk gebaseerd op een drugstransport van 1.200 kilo cocaïne, die de verdachten in 1999 vanuit Colombia naar Europa hadden georganiseerd. Het vonnis is een opsteker voor het OM dat er nauwelijks in slaagde om Kris op concrete uitvoeringshandelingen met betrekking tot drugshandel te betrappen. Uit zijn gedrag – verscheidene reizen naar Colombia en voortdurende vergaderingen met medeverdachten – leidde de rechtbank af dat hij de touwtjes van een misdaadclub in handen had.