Hoger beroep in Chardzjiëv-zaak

Executeur-testamentair en voormalig voorzitter van de Stichting Chardziëv, de 49-jarige C. Privé, gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Amsterdam. Dit heeft zijn advocaat J. Pen donderdag bekendgemaakt. Privé werd vorige week wegens valsheid in geschrifte tot 240 uur dienstverlening veroordeeld.

Privé werd vervolgd wegens een verkeerde belastingaangifte die hij als executeur testamentair in 1996 had gedaan na het overlijden van de Russische verzamelaar Nikolaj Chardzjiëv. Bij zijn emigratie naar Nederland in 1993 had Chardzjiëv een groot deel van zijn collectie de grens over weten te krijgen. Privé stelde in de belastinaangifte de waarde van de Chardziëv-collectie op nihil, hoewel de werkelijke waarde van de werken van Malevitsj en andere Russische avantgardisten vele miljoenen guldens bedraagt. Tijdens de rechtszaak beweerde Privé dat hij dit had gedaan, omdat een vermeende claim van Rusland de verzameling van nul en generlei waarde zou maken. De rechtbank vond de juistheid van de verrekening niet aannemelijk.

In 1997 was de ex-notaris Privé in 1997 al in opspraak geraakt door in zijn functie als voorzitter en enig lid van de Stichting Chardziëv de statuten te wijzigen en een deel van de collectie te verkopen.