Geïrriteerde Woods wacht op zijn kans

Op Augusta National kun je pas laag scoren als je de baan goed kent. In de eerste ronde van The Masters logenstrafte Chris DiMarco die oude golfwijsheid. De debutant in The Masters speelde de ronde van zijn leven, 65, zeven slagen onder het baangemiddelde (par). DiMarco liet acht birdies noteren en slechts een bogey.

Vorig jaar won de 32-jarige Amerikaan zijn eerste toernooi op de Amerikaanse Tour, mede daardoor mocht hij dit jaar op Augusta National aan de start verschijnen. ,,The Masters spelen is een droom van iedere golfer, maar op een gegeven moment is de opwinding voorbij en moet je je richten op het toernooi'', sprak de verrassende koploper. Di Marco bleef de grote favoriet vijf slagen voor.

Tiger Woods begon gisteravond zijn jacht op een vierde achtereenvolgende major-titel. De lang verwachte afslag van Woods op hole 1 verdween met een slice rechts tussen de bomen. Een bogey-5 was het gevolg. Na dat nerveus ogende begin herstelde Woods zich met drie birdies op de eerste negen holes. Daarna stokte het bij de nummer-1 van de wereld. Na een bogey op hole 10, kwam Woods dankzij zijn enige birdie op een par-5 hole, de 15de, uit op zeventig slagen (-2). Geen slechte score, maar Augusta National speelde relatief makkelijk: nauwelijks wind en de greens waren door de regen zacht en niet zo snel als anders.

Woods oogde tijdens zijn eerste ronde geïrriteerd en op bepaalde momenten ogenschijnlijk ongeïnteresseerd. Van een tegenvallend begin wilde hij echter niet weten. ,,Kom nou, iedere score onder par is goed in de eerste ronde van een major. Voor mijn gevoel heb ik redelijk solide gespeeld.''

Vorig jaar begon Woods met een ronde 75, toen werd hij vijfde. In 1997, bij zijn tot nu toe enige zege in The Masters, maakte Woods net als gisteren op de eerste dag 70. Hij won het toernooi vervolgens met twaalf slagen voorsprong. Dat lijkt dit keer onwaarschijnlijk. Woods nam zich tijdens de persconferentie voor geduldig te blijven. ,,In een major moet je wachten op je kansen. Het gaat erom dat ik mezelf zondag bij het ingaan van de laatste negen holes een kansrijke positie heb verworven.''

Achter Dimarco delen Steve Stricker en Angel Cabrera de tweede plaats. Cabrera won onlangs in eigen land eindelijk zijn eerste toernooi op de Europese Tour, het Argentijns Open. Cabrera slaat de bal bijna net zo ver als Woods en voelt zich op zijn gemak op Augusta National. Hij speelde een perfecte ronde 66: zes birdies, niet één bogey. Voor de Amerikaan Stricker was het golfjaar 2001 in de eerste week van januari eigenlijk al geslaagd. Hij won het WK Matchplay en verdiende 2,5 miljoen gulden. Dankzij een fraaie eagle-3 op de par-5 dertiende hole, kwam Stricker gisteren tot 66 slagen.

Van de grote namen maakte Phil Mickelson de beste start. De nummer-2 van de wereld maakte op de tweede negen vier birdies op rij en kwam uit op 67 (-5). ,,Vandaag was de ideale dag om laag te scoren. De baan zal de komende dagen als de greens droger worden moeilijker spelen'', zei Mickelson, die nog wacht op zijn eerste zege in een major.

Miquel Angel Jiménez was na de eerste dag de beste Europeaan. De Spanjaard kwam ondanks een bogey-6 op de par-5 vijftiende tot een score van 66 (-4). Twee landgenoten, José Maria Olazábal en Sergio Garcia hadden twee slagen meer nodig, evenals de Deen Thomas Björn.

    • Gerard Louter