Eén-tweetje

Heeft Ewald Kist 17 april nog goed nieuws te melden voor zijn aandeelhouders? De bestuursvoorzitter van ING mag dan voor het eerst als hoogste man zijn financiële achterban toespreken over de gang van zaken bij de bankverzekeraar. Een aankondiging van een omvangrijke acquisitie zou leuk zijn, maar dat zit er niet in. Kist doet voorlopig niet aan kopen, eerder aan verkopen. ING-dochters die geen zicht hebben op de gestelde rendementsdoelstelling gaan in de uitverkoop.

Zo ging vorig jaar als eerste de Goudse de deur uit. En in januari kwamen de Amerikaanse activiteiten van Barings in handen van ABN Amro. Een opmerkelijk een-tweetje op de Amsterdamse Zuid-as. Toeval, zo noemde Kist deze deal met overbuurman ABN Amro. De bank wilde gewoon de beste prijs betalen.

Gaat het ook zo met Westland Utrecht/Hypotheekbank (WUH), de nieuwe bewoner van de etalage van ING? De verkoop van de Utrechtse hypotheekverstrekker is bijna drie maanden geleden aangekondigd, maar heeft nog niets opgeleverd. Het zou natuurlijk aardig zijn als Kist op de 17e een vette boekwinst kan melden.

Maar Kist heeft liever niet dat WUH naar ABN Amro gaat. Je concurrenten op je thuismarkt een handje helpen, doe je niet. Onder de dertig benaderde partijen zit ABN Amro in ieder geval niet, zo meldt een ingewijde binnen Barings. ,,Daar is expliciet om gevraagd door Amsterdam.'' Westland moet maar naar het buitenland, zo luidt ING's voorkeur. Nu eerst nog een koper vinden.

    • Philip de Wit